Mizeria şi zarva provocată decătre ciorile judeţului Arad fac din nou subiectul actualităţilor judeţene. În perioada actuală, păsările sunt foarte active, iar locuitorii sunt din ce în ce mai deranjaţi, inclusiv pe timp de noapte.

Cele mai afectate zone sunt, de mulţi ani de zile, centrul oraşului, parcurile, cartierul Micălacea, precum şi alte locuri în care se află mulţi copaci înalţi, care sunt casa cuiburilor de păsări.

Dunetele infernale disturb lisiştea publică

În ultima perioadă, trotuarele sunt acoperite de găinaţ chiar şi în centrul oraşului, iar gălăgia produsă de miile de ciori este deranjantă pentru mulţi locuitori.

“M-a plimbat prin parc şi m-am trezit cu o surpriză neplăcută, când au căzut excremente din copac fix pe mine. Locuiesc chiar aici, aproape de malul Mureşului, şi e îngrozitor să te trezească ciorile cu noaptea-n cap, cu gălăgia pe care o fac. După ce au tăiat crengile la copaci, s-au mai împuţinat, dar acum iar au apărut în număr mare”, spune o doamnă care locuieşte pe strada General Praporgescu.

Problema de faţă este reclamată de către populaţia arădeană din ce în ce mai mult în cadrul reţelelor sociale, cerând autorităţilor locale să intervină pentru a limita înmulţirea ciorilor sau pentru alungarea lor din zonele locuite.

Potrivit spuselor reprezentanţilor Primăriei Arad, problema nu sepoate rezolva din cauza legislaţiei care protejează păsările de faţă. Până şi administraţia locală se găseşte în impas din moment ce nu poate face tolerarea arborilor decât în anumite perioade ale anului, întrucât nu sedoreşte deranjarea cuiburilor ciorilor.

Prezenţa cuiburilor de ciori, o problemă pentru Parcul Pădurice – Podgoria

“Regretăm disconfortul creat de aceste păsări, însă există anumite prevederi legale care interzic stârpirea sau mutarea ciorilor. Este vorba despre prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice care, la art. 37 alin. 2, precizează că în perioada de reproducere și creștere a puilor precum și pe parcursul rutei spre zonele de cuibărit este interzisă capturarea, uciderea, vânarea, folosirea oricăror mijloace sau metode pentru capturarea ori omorârea păsărilor enumerate în anexa 5C, unde regăsim și specii de interes comunitar, între care se numără cioara. Chiar și activitatea de toaletare a copacilor din mai multe zone ale municipiului Arad, cum sunt bulevardul Revoluţiei, P-ţa Mihai Viteazul, Parcul Pădurice – Podgoria, a fost adesea îngreunată de existenţa acestor cuiburi de ciori, ce nu pot fi distruse mai ales în perioada de ecloziune şi de creştere a puilor”, a transmis Primăria Arad.

Infracţiune sancţionată cu închisoare sau amendă

Conformlegislaţiei actuale, comercializarea de specii protejate în timpul perioadei de reproducere şi creştere a puilor face subiectul unei infraţiuni care este pedepsită cu închisoarea e la trei luni la un an sau cu amendă.