Vreme de aproximativ o săptămână, sute de arădeni au ieşit în stradă pentru a protesta fiind nemulţumiţi de noile restricţii impuse din cauza creşterii numărului de cazuri de Covid-19.

În momentul de faţă, judeţul se apropie de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, iar în momentul în care acesta va fi atins, municipiul va fi carantinat.

Din acest motiv, autorităţile analizează o serie de variante, precum carantinarea pe zone sau cartiere, pentru a se asigura evitarea închiderii totale a Aradului, aşa cum s-a întâmplat în Timişoara.

Horea Timiș: “Analizăm gradul de infectări pe cartiere”

„Protestele, cel mai probabil, ne-au apropiat de acest moment, așa că studiem anumite scenarii. Unul dintre aceste scenarii este carantinarea pe zone, pe cartiere, pentru că este foarte complicat să carantinezi un oraș întreg, așa cum este Aradul.

Analizăm gradul de infectări pe cartiere și încercăm, în cazul în care lucrurile vor scăpa de sub control, să avem o abordare pe zone, în municipiu. Scopul nostru este acela de a proteja economia, este important ca economia și viața socială să meargă înainte. Inclusiv controalele din zona industrială au avut același scop, presiunea exercitată acolo a făcut să crească stresul organizațional la nivel de companii și astfel, în Arad nu au căzut fabricile una după alta, cum s-a întâmplat în alte județe.

Vom evalua cu celeritate toate aceste aspecte și, exact așa cum am făcut și până acuma cu alte localitățile, vom lua acele măsuri necesare atunci când ele se impun”, a explicat dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Efectul protestelor

Urmare a protestelor care au avut loc toată săptămâna, autorităţile de sănătate publică se pregătesc intens pentru un nou val de infectări.

Conform acestora, rezultatele vor fi vizibile pe parcursul următoarelor trei săptămâni:

„Încă nu am atins gradul de vaccinare care să ne permită astfel de manifestări, fără riscul de explozie a cazurilor de Covid-19. Îmi pare rău că nu se înțelege riscul existent din punct de vedere epidemiologic. Încă din prima seară a protestelor am început ne gândim cum va face față sistemul sanitar arădean la ceea ce va veni.

Protestele vor avea un impact direct asupra carantinării municipiului sau a altor localități, pentru că, cel mai probabil, cazurile vor crește. Dacă până acuma am avut o curbă care, dacă ne uităm pe grafic, avea o creștere controlabilă, ne așteptăm ca în următoarea perioadă să înregistrăm o creștere abruptă. Puteam să creștem lin și să scădem în timp, dar acuma vom crește brusc.

Unde vom ajunge, vom vedea, la fel și cum vom putea face față. Aș vrea să se înțeleagă că odată cu protestele trebuie să îți asumi și responsabilitatea comunitară. Binele comun înseamnă că atunci când ai o acțiune în comunitate toți beneficiază de acțiunea ta. Dacă ieși în stradă în pandemie, efectul e asupra tuturor.

Și aici este noțiunea de bine comun, pentru că ceea ce faci tu te responsabilizează pe tine și are un efect în comunitate. Și din punct de vedere social, și din punct de vedere medical”, a mai precizat Horea Timiș.

Măsuri implementate

Printre măsurile care vor fi implementate în cel mai scurt timp, se numără creşterea prizelor de oxygen în secţiile pacienţilor cu forme medii ale bolii. De asemenea, încă o dată se analizează redeschiderea spitalului de zi de la Expo, în cazul în care numărul cazurilor va justifica acest lucru.