Datele transmise de CNSAS sunt alarmante și arată abuzurile comise asupra copiilor. Acuzațiile sunt de infracțiuni contra păcii și omenirii, însă, impactul psihologic asupra copiilor de atunci, adulților de acum, nu este de neglijat spun psihologii. Milițienii îi recrutau la o vârstă la care, juridic nu puteau decide, iar emoțional nu puteau acționa. A fi convins să faci ceva despre care afli că este ilegal ulterior, are efecte devastatoare asupra comportamentului, psihicului, spun psihologii.

CNSAS. Sute de minori, obligați să devină  „ turnători”

Oficialii CNSAS spun că au cerut anchetarea a 43 de ofițeri de la Securitate.

„Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic.  Au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii.

În şedinţele ordinare, Colegiul a aprobat remiterea către Parchetul General a documentaţiei referitoare la 43 ofiţeri de Securitate. Ei  au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România”, a informat CNSAS.

Ce informații li se cereau copiilor

Recrutați de vârsta de 13-14 ani, pentru a deveni „ turnători” , copiilor li se cereau date despre profesori, despre părinți. Se dorea depistarea celor care erau împotriva regimului comunist, relatează oficialii CNSAS.

Cum se apără foștii ofițeri de Securitate

Cei care îi vor ancheta pe cei 43 de ofițeri de Securitate sunt procurorii de la secțiiile militare ale Parchetui de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit primelor date din interiorul CNSAS, foștii ofițeri spun că nu se consideră vinovați, deoarece ar fi acționat în interesul național de la acea vreme. Este de notorietate că, în perioada regimului comunist, românii dezvoltazeră o fobie: cea de a fi ascultat la telefon(cel cu fir) sau de a fi turnat.

Infracțiunile contra păcii se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani.