Potrivit datelor adunate de către cei care au efectuat studiul de faţă,  doi din trei studenţi arădeni care au urmat studiile Universităţii Politehnica din Timişoara doresc să îşi găsească de muncă în oraşul de pe Bega, devenind astfel timişoreni cu acte în regulă.

„Studiul are la bază datele culese din Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL) și cuprinde absolvenții anului 2019 ai Universității Politehnica Timișoara. În acest studiu este urmărită integrarea lor pe piața muncii în perioada septembrie 2019 – decembrie 2020”, spun reprezentanţii Politehnicii.

Siguranţa unui loc de muncă

În ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, cei mai siguri studenţi sunt aceia care au ales să studieze una dintre specializările de Inginerie.

„Piața muncii cere în continuare ingineri, chiar dacă pandemia a afectat unele domenii. Rata de angajabilitate a absolvenților este de 80% în ceea ce privește domeniile de licență, respectiv 89% la programele de masterat. Vorbim despre absolvenții de inginerie din domeniile Construcții, Mecanică, Inginerie Chimică, Inginerie Electrică și Energetică, precum și cele specifice IT.

Rata de angajabilitate poate fi mult mai mare pentru că studiul nu cuprinde absolvenții care lucrează individual, prin PFA-uri sau care lucrează în străinătate”, mai spun cei de la unitatea de învăţământ de pe Bega.

Oportunităţi de angajare în oraşul de pe Bega

Studiul a mai arătat faptul că marea majoritate a studenţilor acestei universităţi reuşesc cu succes să îşi găsească de muncă în oraşul de pe Bega.

„Datele furnizate de REVISAL arată că în rândul absolvenților de licență, 64% dintre cei care vin să studieze în Timișoara, rămân să lucreze aici. La programele de masterat, procentul celor care rămân în Timiș din rândul absolvenților programelor tehnice crește ușor la 73%. Restul tinerilor, fie se întorc în orașul de domiciliu, fie aleg să se dezvolte în alte județe sau în străinătate”, se arată în studiul respectiv.

Care este motivul?

Multitudinea de locuri de muncă determină tot mai mulţi studenţi să rămână în Timişoara, având o largă paletă de joburi din care să aleagă datorită diversităţii de aici, pe care oraşele mici nu pot să o ofere.

„Absolvenții rămân în Timișoara pentru că în piața muncii există o multitudine de joburi. Au de unde alege, există o diversitate pe care orașele mici nu o oferă. De asemenea, salariile sunt mult mai bune în comparație cu ceea ce pot primi de la o firmă mai mică, de acasă”, potrivit lui Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.