Având în vedere faptul că poluarea globală reprezintă o reală îngrijorare pentru specialiști, o organizație de experți din Elveția care adună date din toate țările lumii pentru întocmirea unui studiu cu privire la această problemă, a elaborat acest top al poluării și în România. Cu toate că se știa de mult timp că țara noastră are un grad ridicat de poluare, clasamentul elvețienilor este întradevăr surprinzător.

Spre exemplu, Constanța se pare că se bucură de cel mai curat aer din țară, datorită brizei mării care ajută la curățarea aerului, în timp ce Brașovul este la coada clasamentului realizat de către experți, care a inclus 22 de orașe din țară. Astfel, dacă prima poziție este ocupată de Constanța, pe locul secund se situează Râmnicu Vâlcea, urmat de Văleni, Galați și Brăila. Potrivit specialiștilor, dacă românii doresc să respire un aer curat, acestea sunt locurile asupra a cărei atenție trebuie să fie concentrată.

Alt oraș important care se confruntă cu o calitate slabă a aerului este Iași, acolo unde, în ciuda eforturilor autorităților de a remedia situația, capitala Moldovei încă are de așteptat până rezultatele concrete vor începe să prindă contur.

De asemenea, din cauza dezvoltării economice care aduce după sine poluarea extensivă a aerului, Cluj Napoca, care se află deasupra Iașului, este penultimul în clasamentul de față.

În cazul Capitalei, lucrurile să spunem că sunt explicabile, însă fără doar și poate, surpriza neplăcută vine de această dată din partea județului Brașov.

Conform elvețienilor, perioadele din an în care poluarea din orașe ajunge la cote maxime sunt în ianuarie-februarie și noiembrie-decembrie, în momentul în care are loc inversarea termică.

În momentul de față, industralizarea orașelor importante continuă să afecteze calitatea aerului, astfel că, din nefericire, rezolvarea acestei probleme pare să nu devină realitate în viitorul prea apropiat.