Proiectul de punere în valoare a cetății medievale Jdioara a început în 2016 la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Acesta este intitulat „Protejează trecutul. Protejează situl arheologic. Jdioara ești tu!”. Primele panouri turistice au fost montate în zona cetății, un an mai târziu.

     „Prima campanie de săpături sistematice s-a desfășurat la sfârșitul toamnei anului 2020. Rezultatele obținute din această scurtă campanie au fost peste asteptări, fiind scoase la lumină urmele unei clădiri dacice, cu fundație din piatră și pereți din chirpici. Totodată, au fost documetate mai multe faze de nivelare a terasei datând din aceeași perioadă. Cea mai consistentă categorie de obiecte descoperite a fost ceramica.” –spune Andrei Georgescu, coordonator al echipei de cercetare.

„Prin montarea acestui panou vrem să continuăm demersul nostru de transformare a zonei Jdioara într-un reper pe harta turistică a județului. În conceperea și montarea acestui panou ne-am bucurat de sprijinul deplin al colegilor din Muzeul Național al Banatului: Andrei Georgescu și Ștefan Popa, dar și de cel al unui om al locului foarte implicat în tot ceea ce facem: Sebastian Weiss. Intenționăm ca, în viitorul apropiat, să completăm traseele către cetatea medievală Jdioara cu o serie de panouri ce vor conține informații și despre flora și fauna din zonă.” – spune Victor Bunoiu, consilier al Direcției Județene pentru Cultură Timiș și coordonator al proiectului.

 

Zonă istorică și înainte de a se descoperi situl arheologic

Cetatea Jdioarei este supranumită de localnici „a haiducilor” şi este atestată documentar ca cetate regală în anii 1320. În 1329 este menţionat Dionisie Szechy, mare stolnic şi castelan de Mehadia şi Jdioara. Construcţia propriu-zisă a cetăţii este însă anterioară acestui reper cronologic, întrucât făcea parte din sistemul de fortificaţii al regatului maghiar. Fortificațiile au fost consolidate după invazia tătară din 1241. În 1337, cetatea este ocupată de răsculaţi care cereau autonomie faţă de Banul de Caransebeş.  La scurt timp este asediată şi cucerită de Loszonczy Ladislau (viitorul Ban de Severin).

Cetatea s-a aflat în stăpânirea lui Petru Petrovici, comite de Timişoara, între 1548 şi 1552. Ulterior, cetatea a fost locaţia mai multor confruntări cu trupe otomane în secolele XVI-XVII. A fost asediată şi de trupele lui Mihai Viteazul, sub comanda lui Baba Novac în luna mai a anului 1600.