Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADI) Cristian Niculae şi prefectul Stelian Dolha au avut recent o dispută cu privire la responsabilitatea celor care sunt nevoiţi să asigure menţinerea curăţeniei în judeţul Bistriţa.

Astfel, Stelian Dolha învinovăţeşte ADI Deşeuri, care “nu a făcut nimic” vreme de 10 ani de zile, în timp ce Cristian Niculae îşi îndreaptă acuzele către jocurile de imagine ale celor care merg în “haite, câtre 6-7 instituţii” pentru a se fotografia în cizme de cauciuc.

”În privința sănătății mediului, mesajul a fost foarte clar din partea mea chiar de la început: fără mângâieri pe creștet că vremea lor a trecut. Astăzi putem face curățenie într-un singur fel în județul Bistrița-Năsăud: amenzi mari și intransigență. Pe primari îi asigur eu, prefectul județului BIstrița-Năsăud, că vremea în care președintele Consiliului Județean coboară la etajul întâi și face agenda, a trecut, e PA! E PA!

Astăzi am spus tuturor instituțiilor că le cer să schimbăm modul de abordare în județul Bistrița-Năsăud. Valea Someșului astăzi arată ca un pom de Crăciun și mă bucur că Sângeorz-Băi a început să-și facă curățenie, că și Rodna – dau și exemple pozitive de la social-democrați – și bravo Tinu Grapini.

Noi trebuie să intrăm parteneri cu ei. Avem trei ani de grație -2021, 2022 și 2023 – în care nu mai sunt alegeri – în care pot să-și permită și primarii să ia la rost cetățenii pentru că nu o să le mai ceară votul. Sunt singurii ani de grație pe care îi avem la dispoziție”, a spus prefectul.

Stelian Dolha: “Sper ca poliția gunoaielor să fie pe lege”

Prefectul a precizat faptul că a reuşit să identifice un anumit model de bune practici al unui depozit de gunoi la Deva.

”Diferențele sunt foarte mari comparativ cu Bistrița. Au acolo un ciur pentru selectarea de început, cei de la noi nu știu dacă își vor permite vreodată să facă achiziția respectivă fiindcă ea costă 500.000 de euro. Acolo am văzut ce înseamnă colectare și depozitare la un nivel ridicat, iar aici am văzut un scenariu de amatori cu care nu o să facem nimic.

Deși, per ansamblu, colectarea la noi e mai bună ca acolo. Am văzut ce ajunge acolo și ce ajunge la noi. Am văzut că ADI are planuri mărețe. Era și cazul! Deși am fost printre primii care am implementat managementul integrat al deșeurilor, nu prea am văzut să facă nimic, nici la capitolul de informare, campanie de lămurire, implicare din partea primarilor iar nu a fost. Sper ca poliția gunoaielor să fie pe lege și să o poată face chiar dacă le cer UAT încă circa 50% în plus taxă pentru ADI Deșuri.

O să reușim împreună dacă suntem consecvenți și dacă ne ținem de treabă să transformăm județul Bistrița-Năsăud într-unul mai curat pentru că un județ mai curat înseamnă unul care are și pretenții turistice. Acestea două se leagă. Indiferent dacă ne place sau nu de Traian Ogâgău, aici are dreptate: cum să faci turism în Sângeorz-Băi dacă e plin de gunoaie? Ce stațiune e aia? La fel este peste tot în județul Bistrița-Năsăud”.

Potrivit prefectului, acesta nu intenţionează să mai păstreze reţeta influenţei politice în care primarul amendat solicită ajutorul partidului.

“Nu ne mai salvează șeful. Eu garantez că șeful nu mai salvează în momentul în care a încălcat legea, dar pentru asta le cer responsabilitate”, a afirmat Stelian Dolha.

Cristian Niculae dă replica

În răspuns, directorul ADI Deşeuri a afirmat următoarele:

„Am dat curs invitației la această întâlnire pentru că efortul rezolvării acestei probleme – poluarea cu deșeuri – trebuie să fie unitar, al autorităților locale și județene, al autorităților de mediu, al autorităților de menținere a ordinii publice. Cu trei poze făcute pe malul apei, încălcați în cizme de cauciuc, pentru a le pune pe Facebook și a arăta că ne pasă, nu vom rezolva niciodată problema abandonului de deșeuri și nu vom rezolva acest flagel național și mondial.

E o problemă de mentalitate care se poate rezolva doar în timp. Aveți în coordonare, domnule prefect, cel puțin 5 instituții cu atribuții și competență de control pe domeniul deșeurilor. Sunteți prefectul județului de aproape doi ani și mie mi-e greu să cred că doar acum conștientizăm cu toții acest fenomen.

Începând din acest an, și ADI Deșeuri vine cu un corp de control, iar eu vă asigur că facem toate demersurile ca acest corp de control să fie unul legal constituit pentru că, pe Legea salubrizării, autoritățile publice locale își pot desemna reprezentanți pentru a efectua control în acest domeniu al respectării regulamentului deșeurilor și al Legii 211 privind regimul deșeurilor, dar rolul Corpulului de control al ADI va fi acela de a-i învăța și corecta pe cetățeni, pe generatorii de deșeuri la sursă, îi vom învăța cum să separe corect deșeurile la sursă, cum să le predea operatorului de salubrizare și vom veni alături de instituțiile de control pentru a sprijini și controlul pentru prevenirea abandonului de deșeuri și poluării cu deșeuri a apelor și mediului în care trăim.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că, atâta timp, cât oricum prin lege sunt obligați să plătească o taxă de salubrizare care este obligatorie, dacă separă corect deșeurile și le predau în mod corect, nu mai are rost să le care la apă să le adandoneze și vom face toate demersurile ca ei să înțeleagă acest lucru. Controlul pentru prevenirea și combaterea poluării e foarte important, dar el trebuie făcut într-un mod permanent după un grafic bine stabilit și respectat de toate instituțiile abilitate în control.

Experiențe de genul comisia prefecturală formată din 6-7 instituții care merg cu haita în control pe capul oamenilor timp de o lună și apoi nu mai fac nimic s-au dovedit că nu au niciun folos. Trebuie să eficientizăm controlul, să facem echipe de control comune pentru a avea o capacitate cât mai mare de control, de genul: reprezentant ADI- Jandarmerie, Gardă de Mediu – Poliție, ADI- Poliție Locală”.

Stelian Dolha a întrebat mai apoi ”cine v-a împiedicat timp de 10 ani să faceți asta? Cine?”

Cristian Niculae: ”Eu am conștientizat acum acest fenomen. Vin în sprijinul acestui fenomen, i-am făcut pe primari să înțeleagă că avem nevoie de acest corp de control pentru că cinci echipe de la Garda de Mediu nu sunt în stare să acopere toată raza județului cu control pentru prevenirea și combaterea poluării cu deșeuri. Problematica pe care o are Garda de Mediu care e un corp subdimensionat în ce privește activitatea de control.

Dacă nu ne reunim cu toții, dacă nu dăm mâna și nu discutăm concret și nu facem ce trebuie peste 2 sau 3 ani ne vom întâlni la aceeași masă și vom vorbi discuții. Pe mine mă pierdeți, eu vreau să facem acest lucru, insist, vin ca partener, pun la dispoziție acest corp de control pe care primarii au înțeles că trebuie să-l finanțeze. Până la urmă tot ei sunt cei care trebuie să salubrizeze.

Nu facem curățenia de primăvară cu control. Curățenia permanentă o fac primăriile, cum am făcut la Primăria Bistrița deținuții. Da, cetățeanul nu face ce trebuie, nu a fost informat, nu a fost învățat. Nu ADI face informare, Supercom face informare printr-o campanie de informare avizată de ADI. De când am venit la ADi Deșeuri, am penalizat deja Supercom pentru că, prin contractul de delegare, trebuia să facă campanie de 800.000 de lei și a făcut în primul an doar de 140.000 de lei și lucrul acesta se simte.

Am sancționat Supercom cu 10% din suma necheltuită, adică a primit o sancțiune de 66.000 de lei, urmând ca, dacă în două luni, nu face această campanie, să ne vireze banii în cont și o facem noi. Pun la punct un plan de acțiune referitor la campanie care va bubui, de genul Farmaciei Catena, adică toată lumea va fi informată cum se separă deșeurile la sursă, ce trebuie să facă, pe toate canalelele media și rețelele”, a spus Stelian Dolha.

În final, prefectul a completat menţionând că:

”Aveți al ADI 11 oameni, de 10 ani inexistenți, cu salarii încasate din bani publici. Mai angajați 6, mai cumpărați 4 mașini și spuneți că de acum veți fi eficienți. Să dea Domnul. Problema este că rezultatul de 10 ani. Ați avut la dispoziție 100.000 de euro pe an, bani puși la dispoziție de Supercom ca să faceți informare și trebuia să o faceți prin proiecte de informare (Cristian Niculae a negat informația -n.r.).

Dacă nu înlăturăm cauza, degeaba facem curățenie. Sunt de acord cu partea de conjugare, ar trebui să facem un efort comun, dar nu sunteți străin de ce s-a întâmplat până acum. Când ați dat examen pe postul respectiv, ați luat tot ce înseamnă ADI. Eu în locul dumneavoastră aș fi schimbat măcar jumătate dintre angajații ADI dacă tot nu au făcut nimic timp de 10 ani, adică să se vadă management acolo, dar nu vin să vă dau eu indicații cum să vă gestionați. Eu vă spun că și eu, și dumneavoastră, și Garda de Mediu, Apele Române, Poliția, Jandarmeria, suntem responsabili de acest județ”.