Anchidim Lari din Salva și Dumitru Lazăr din Braniștea, judeţul Bistriţa, sunt doi crescători de viţei pentru carne ce au atras, în cursul acestei zile, un semnal de alarmă cu privire la soarta fermelor mici de bovine şi ovine care, începând cu acest an, primesc subvenţii.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PSD, cei doi au luat cuvântul. Anchidim Lari a spus că va urma un adevărat dezastru în zootehnie, cu precădere în ceea ce priveşte situaţia fermelor mici, care reprezintă nu mai puţin de 60% din totalul fermelor de pe teritoriul ţării.

Anchidim Lari: „Fermierii din sectorul zootehnic în 2021 vor încasa doar 19% din valoarea subvenției din 2020”

”Singura subvenție pe care o primeau fermierii din sectorul zootehnic, respectiv ajutorul național tranzitoriu plătit din bugetul de stat pentru fermele mici sau fermele din zonele defavorizate care nu îndeplinesc toate condițiile pentru accesarea subvenției din fonduri europene, a primit anul acesta un buget cu 55% mai mic față de 2019. Trebuie să spunem că anul acesta se plătește subvenția pentru anul 2020. Pe lângă faptul că nici până astăzi nu a fost plătită această subvenție, domnul ministru Adrian Oros vrea ca, din acest buget cu 55% mai mic să plătească trei scheme de plată.

După împărțirea banilor, subvenția pentru bovine va ajunge un 1,026 euro/cap de bovină, iar pentru ovine și caprine 2 euro/cap, iar pentru tona de lapte livrată în 2020 suma de 0,41 euro. Eu cred că este mai mult decât o bătaie de joc la adresa fermierilor. Ministrul a spus că aceasta este și ultima subvenție restantă de anul trecut pe care Ministerul Agriculturii trebuie să o plătească. Bugetul este 48 de milioane de euro și ne întrebăm cum poate să plătească și o schemă restantă din 2020, iar o altă parte din bani să-i aloce pentru o altă schemă, ca și ajutor de Covid pentru 2021?

Anul trecut pentru ajutorul național tranzitoriu au fost alocați 85 de milioane de euro, iar pentru Covid un buget 165 de milioane de euro, adică 253 de milioane de euro, iar acum din cei doar 48 de milioane de euro să plătească aceste scheme. Reiese că fermierii din sectorul zootehnic în 2021 vor încasa doar 19% din valoarea subvenției din 2020. Considerăm că o diminuare a subvențiilor cu 81% față de anul trecut va duce la înmormântarea sectorului zootehnic, în special a fermelor mici care nu îndeplinesc toate condițiile pentru subvebția oferită din fonduri europene”, a spus Lari.

O scădere de 55%

Conform acestuia, suma pe care statul o alocă fermierilor a scăzut din anul 2015 până în 2019 cu 5% anual, aceasta reprezentând cea mai drastică reducere din 2019 până în 2020, respectiv cu 55%.

”Am așteptat să avem parte de alte măsuri suplimentare de sprijin din partea statului având în vedere scăderea efectivelor de bovine și ovine. Statul putea acorda un ajutor de minimis pentru achiziția de bovine, ajutor care nu a mai fost oferit din 2016. Nicidecum nu ne așteptam la tăierea subvenției ca să vindem animalele în loc să le cumpărăm”.

Dumitru Lazăr, „cu grumazul la pământ”

Dumitru Lazăr a afirmat faptul că venirea sa la sediul PSD este cauzată de disperare, din pricina faptului că se simte „cu grumazul la pământ”. Acesta a trudit timp de 11 ani în Italia pentru a îşi putea face o fermă acasă.

”După 40 de ani de zootehnie, am venit aici pentru că ceea ce trăim este un lucru umilitor, degradant. Ce mai poate un agricultor să facă când e cu grumazul la pământ? Mai bine îl calcă pe grumaz și-l strivește ca pe un vierme. Oare noi, care nu am furat, nu am delapidat, nu am făcut nimic necurat, oare nu mai folosim, la nimic?

Am muncit 11 ani în Italia, am venit cu capital și am încercat să fac o fermă pentru că visul meu, când a căzut comunismul, a fost să ajung să-mi câștig pâinea cinstit. Am cumpărat un grajd de la un fost CAP, l-am adus pe linia de plutire și, cu soția, am muncit cot la cot, ne-am ridicat încetul cu încetul – pentru că din muncă cinstită nu te îmbogățești – dar momentul acesta m-a omorât și m-a adus în situația de a veni încoace că nu veneam în viața mea”, a spus Dumitru Lazăr.

Subvenţie mică şi în anii precedenţi

Potrivit fermierului, subvenţia aferentă bovinelor a fost mică şi în anii trecuţi. însă de această dată este sub orice critică. Tocmai din acest considerent, el este de părere că nu va mai creşte viţei după ce i-a vândut pe cei pe care îi avea.

”Am avut 169 de tăurași crescuți pentru carne la 440 de kg media pe care i-am vândut la începutul lunii. Vițeii i-am cumpărat la 100 de kg. Faceți socoteala cât am investit și vedeți dacă am ieșit noi în câștig. I-am mulțumit lui Dumnezeu că nu am ieșit în pierdere. Acum nu mai am niciun animal. Populăm 100% și depopulăm 100%. După depopulare curățim grajdul, îl spălăm, dezinfectăm, tot ce ține de igienă și îl lăsăm la odihnă o săptămână două, trei, o lună, acum cred că-l băgăm la odihnă veșnică”, a spus bărbatul.

Şi-a vândut viţeii în Arabia Saudită

În Arabia Saudită, Dumitru Lazăr a comercializat viţei cu 10,70 lei/kg.

”Oare în România nu se poate mânca o carne de vițel mai de calitate? Numai căzături? Ce găsiți în România este carne care vine din afară și nu e garantată. Eu garantez linia de la A la Z, de la cel de la care cumpăr vițelul până la abatorizare, tot garantez tot lanțul. Noi, în România, decât să mâncăm o carne de calitate, mai bine dăm bani pe medicamente în farmacii”, a spus fermierul.

Fermierii au primit promisiuni din partea deputatului PSD Bogdan Ivan că va iniţia anumite demersuri la Capitală pentru ca vocea acestora să poată fi ascultată chiar de către ministrul Adrian Oros.