Principalele modificări ale CNAS pentru pacienți sunt posibilitatea de a ridica medicamentele prescrise de la altă farmacie, indiferent dacă se află în aceeași casă contractuală cu medicul care a prescris medicamentul.

CNAS schimbă regulile. Regulile pentru cei cu afecțiuni cronice

Pentru cei cu afecțiuni cronice, de acum, medicii din spital pot scrie pacienților la externare, medicamente pe o perioadă mai mare de 30 zile. Acest lucru era posibil doar pentru medicii de familie până acum.

În ceea ce privește urgențele din spital, este necesar ca gărzile să se facă pentru fiecare specialitate în parte, se arată în documentul CNAS.

„Cu toţii ne dorim un sistem de sănătate performant şi avem nevoie de un Contract-cadru care să asigure serviciile necesare la timp, în mod echitabil şi eficient. Se regăsesc în acest proiect şi o parte din măsurile implementate în perioada pandemiei, care s-au dovedit a fi benefice pentru sistem şi care ne dorim să aibă un caracter permanent. De asemenea, pe fiecare domeniu de asistenţă medicală am gândit o serie de măsuri care să asigure un acces mai facil la serviciile necesare pacienţilor. Însă, pentru menţinerea stării de sănătate a populaţiei şi prevenirea îmbolnăvirilor avem nevoie de o prevenţie mai bună, prin care putem îmbunătăţi substanţial şi raportul cost-eficienţă din sistem. În acest sens, normele la Contractul-cadru vor completa şi detalia toate acele măsuri care vor contribui la o prevenţie mai bună”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.