CNSU a ajuns la această decizie, renunțarea la carantină  după ce au analizat bine incidența cazurilor din cele două țări.

Prin persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și prin apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate atât prin circulația virusului pe teritoriul național, cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate, „aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar, se menționeză în textul Hotărârii.

 CNSU. Dacă te întorci din aceste țări, trebuie să stai în carantină

Astfel, este obligatorie carantina timp de 14 zile pentru cei care se întorc din următoarele țări:

Estonia
Cehia
San Marino
Ungaria
Muntenegru
Iordania
Serbia
Seychelles
Curaçao
Polonia
Liban
Aruba
Andorra
Bulgaria
Cipru
Suedia
Macedonia de Nord
Malta
Palestina
Franța
Uruguay
Bahrain
Italia
Kosovo
Slovenia
Republica Moldova
Olanda
Brazilia
Slovacia
Monaco
Austria
Luxemburg
Belgia
Kuweit
Bosnia si Herțegovina
Chile
Letonia
Paraguay
Africa de Sud
Wallis and Futuna
Bonaire, Saint Eustatius and Saba

Au fost eliminate din lista cu risc epidemiologic țări precum:

Portugalia, Saint Vincent si Grenadines, Gibraltar, Sint Maarten, Panama, Irlanda, Insulele Falkland, Belarus, Elveția, Columbia, Georgia.

Ce riști dacă nu stai în carantină 14 zile

Autoritățile subliniază cât de importantă este respectarea măsurii carantinei. Pe lângă faptul că nerespectarea acesteia înseamnă dosar penal, este o măsură care poate pune stop pandemiei, alături de vaccinare.

„În cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu dă informaţii complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informaţii corecte către autorităţi. Şi în această situaţie se poate constitui dosar penal”, precizează premierul Florin Cîțu.

Potrivit unui raport internașional, alături de Italia, Ungaria este una dintre cele mai afectate țări  de Covid din Europa .