Magistrații susțin că toate telefoanele suspecților  au fost ascultate în siguranță.  SRI nu poate vizualiza în sistem sursa comunicațiilor ori conținutul acestora.

Potrivit raportului prezentat de ÎCCJ, mandatele de interceptare și de suraveghere audio-video sunt puse în aplicare de structuri tehnice din cadrul parchetelor și structurilor MAI.

”Niciunul dintre beneficiarii CNIC (inclusiv SRI) nu poate vizualiza în sistem ”țintele” (sursa comunicațiilor monitorizate n.ns.) altor autorități și nici accesa conținutul sesiunilor interceptate în structurile proprii ale acestora” , se menționează în documentul întocmit de ÎCCJ.

Binomul SRI-DNA trebuie să fie istorie

În anii trecuți, foarte multe dosare de  urmărire penală întocmite de DNA au fost clasate sau trimise pentru refacerea probelor. Unii judecători au avut curajul să reclame abuzurile procurorilor DNA și intervenția nelegală a SRI în actele de urmărire penală.

După cum se știe, SRI nu are competențe de a face cercetare penală.  Poate strânge și  valorifica informații în cazuri strict prevăzute de lege.

Cu toate acestea, sub pretextul combaterii corupției, unii procurori DNA au forțat nota și au intimidat inclusiv judecători. În interceptări erau angrenați ilegal ofițeri SRI.

Statul român a plătit sume fabuloase pentru abuzurile unor magistrați. CEDO a sancționat actele de urmărire penală nelegale

Un asemenea caz este cel al magistraților Bîrsan(Gabriela și Corneliu Bîrsan) care au primit daune morale la CEDO pentru că au fost interceptați ilegal.

Ulterior, au fost achitați definitiv, după ce au fost acuzați de corupție.

Document. ÎCCJ vrea transparență

Judecătorii au reclamat public presiunile DNA. Mulți dintre ei au fost filați ilegal, apoi amenințati cu arestarea

Cel puțin în actele oficiale, magistrații de la ÎCCJ vor ca drepturile omului să fie respecate.

”Într-un stat de drept, astfel de mijloace sunt simple mijloace de investigare a unor presupuse fapte penale, care pot fi folosite alături de alte mijloace de probă.   Se dispun, respectiv se pun în executare, numai cu respectarea cerințelor prevăzute de lege.  Este esențială creșterea gradului de transparență și de informare a publicului cu privire la aspectele generale privind reglementarea și desfășurarea acestor operațiuni, ”,  se arată în documentul precizat.