Filmul documentar ”La drum”, realizat de regizorul Dumitru Budrala în anul 1998, a fost lansat online de Ziua Culturii Naționale

Filmul documentar ”La drum”, realizat de regizorul Dumitru Budrala în anul 1998, fost lansat online de Ziua Culturii Naționale. Cum ar fi să vezi un documentar făcut sub ochii tăi având ca subiect Miorița sau Baltagul, două opere care fac parte din ceea ce numim cultura națională? Astra Film dă răspunsul la această întrebare și lansează online, de Ziua Culturii Naționale, relatează oradesibiu.ro.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită anual în România la data de 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic. Ea a fost aleasă la această dată deoarece la 15 ianuarie s-a născut Mihai Eminescu, poetul național.

„La drum” de Dumitru Budrala este primul film documentar observațional din România. Lansat la Cinema du Reel din Paris și premiat la festivaluri naționale și internaționale, filmul surprinde esența a ceea ce înseamnă transhumanța în România

„La drum” de Dumitru Budrala este primul film documentar observațional din România. Lansat la Cinema du Reel din Paris și premiat la festivaluri naționale și internaționale, filmul surprinde esența a ceea ce înseamnă transhumanța în România la sfârșit și început de milenii și dintotdeauna. „La drum” urmărește îndeaproape viața dură a păstorilor din Munții Carpați. Ei pleacă în transhumanță în fiecare an, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea pășunilor pentru turmele lor.

Cu ajutorul unei camere observaționale, regizorul se așază în ascultare. Încearcă cu tandrețe să găsească poziția justă pentru a surprinde candoarea, dar și brutalitatea din viața ciobanilor. Filmul are un aspect de brut, care întărește efectul de real. Oferă astfel publicului sentimentul că pătrunde în intimitatea personajelor.

Astra Film prezintă documentarul astfel: ”Viața neștiută a ciobanilor transhumanți, care merg cu turmele zeci de kilometri în fiecare zi pe orice vreme, dorm sub cerul liber și înfruntă vremea, animalele sălbatice și autorități haine”.

Astra Film prezintă documentarul astfel: ”Viața neștiută a ciobanilor transhumanți, care merg cu turmele zeci de kilometri în fiecare zi pe orice vreme, dorm sub cerul liber și înfruntă vremea, animalele sălbatice și autorități haine”.

”Ciobanii din Carpaţi pleacă în fiecare iarnă în transhumanţă, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii. Acest drum al oilor este oarecum asemănător cu Drumul mătăsii sau cu Drumul sării. În martie 1997, stăpânul unei turme a fost jefuit şi asasinat într-o pădure. Fiul său cel mic îi găseşte trupul după şapte zile de căutare. Mai mult decât reconstituirea unei crime, filmul prezintă viaţa ciobanilor transhumanţi din sudul Transilvaniei. În cele şapte luni de drum, ciobanii se confruntă zi de zi cu întâmplări neaşteptate şi trebuie să parcurgă câte 25-50 km zilnic. Ei dorm sub cerul liber şi înfruntă vremea şi răutatea oamenilor”, continuă Astrafilm descrierea documentarului.

„Acest Drum al oilor este oarecum asemănător cu Drumul mătăsii sau cu Drumul sării. Este romantic, periculos și foarte real”, mărturisește regizorul Dumitru Budrala

„Acest Drum al oilor este oarecum asemănător cu Drumul mătăsii sau cu Drumul sării. Este romantic, periculos și foarte real. Și este parcurs încă în zilele noastre. Filmul La drum arată viața neștiută a ciobanilor transhumanți, care merg cu turmele zeci de kilometri în fiecare zi pe orice vreme, dorm sub cerul liber și înfruntă vremea, animalele sălbatice și autorități haine”, a mărturisit regizorul Dumitru Budrala. El recunoaște că transhumanța este un subiect care îl preocupă încă din copilărie.

„Dragostea cu care Dumitru Budrala îi filmează pe acești păstori nu este în niciun fel contrafăcută. Filmul întărește sentimentul că ești acolo, alături de ei. Este ceva înduioșător, care pe mine m-a emoționat foarte tare. Mi-ar plăcea ca oamenii să vorbească despre acest film, să-i acorde atenția pe care o merită”, declară regizorul Cristi Puiu.

În debutul filmului, un bărbat în vârstă de 89 de ani, fost păstor, povestește că a trăit alături de oi de când s-a născut. El mai spune că a fost plecat de acasă mai mult de jumătate din viață.

”Filmul reconstituie un microcosmos social al păstorilor, al transhumanței, al pendulării între munte și pășunile cu iarbă. Pe de altă parte, documentează unul din miturile fondatoare ale culturii noastre și poate fi considerat o variantă a mitului Mioriței sau a Baltagului, pe care o transformă documentar”, spune scriitorul Radu Vancu

„Pe de o parte, filmul reconstituie un microcosmos social al păstorilor, al transhumanței, al pendulării între munte și pășunile cu iarbă. Pe de altă parte, documentează unul din miturile fondatoare ale culturii noastre și poate fi considerat o variantă a mitului Mioriței sau a Baltagului, pe care o transformă documentar. Avem Miorița făcută documentar sub ochii tăi, o operă de cinema real. În același timp, filmul ”La drum” arată că există buzunare de realitate care rezistă prin forța lor mitică la virtualizarea lumii. Și sunt mai rezistente și mai puternice decât epoca istorică e ecranului global pe care o traversăm”, spune scriitorul Radu Vancu.

Puteți vedea filmul online pe site-ul Astra Film și pe pagina de Facebook Astra Film Festival.