Criminaliștii sosiți la fața locului au descoperit trupul bebelușului de trei luni fără semne de violență pe trup, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru el.

Pe 2 ianuarie, criminaliștii au găsit într-o altă colibă din aceeași zonă un alt bebeluș de 7 luni, fără suflare. În urma necropsiei, micuțul a murit de insuficiență cardio-respiratorie și pneumonie.

Bebelușii provin din familii în prag de sărăcie

Dacă mama bebelușului de șapte luni săvârșește o pedeapsă pentru furt și a fost însoțită de un echipaj de poliție la înmormântarea micuțului,  în cazul celui de-al doilea, tatăl a rămas necunoscut, iar mama nu avea acte. Singura persoană care se ocupa de micuț era bunica maternă care, și ea se afla în spatele gratiilor.

Asociația Pirita Children a sesizat mai multe instituții care au responsabilitatea de a proteja copiii vulnerabili pe pagina sa de Facebook. ,,As vrea să obțin, in final, implicarea instituțiilor de la nivel local și național, într-un program concret, zilnic și direct in comunitate, pentru mamele care au copii 0-3 ani și un alt program concret, zilnic și direct in comunitate pentru prevenirea sarcinilor la adolescente”, mai scrie pe pagina de Facebook a Asociației Pirita Children.

Moartea infantilă în România

Conform unor date publicate de Eurostat, citate de Agerpres, România area cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, dublu față de rata de mortalitate infantilă  de 3,4 decese la 1000 de nașteri vii în U.E.

România este urmată de Bulgaria, cu o rată a mortalității infantile de 5,8/1.000 de născuți-vii în 2018, și de Malta (5,6/1.000). La polul opus se află Estonia, cu cea mai mică rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, de 1,6/1000, urmată de Slovenia cu 1,7/1000.

În 2006, ultimul an înainte de intrarea în UE, România a înregistrat  o rată a mortalității infantile foarte ridicată, de 13,9/1.000 născuți-vii, iar în 1990, rata mortalității infantile era de 26,9/1.000.