Cei de la „Prietenii Berzelor‟ au găsit cei doi pui de urs deshidratați și cu diaree. Ca să le salveze viața, oamenii au luat puii de urs și i-au dus acolo unde puteau fi îngrijiți corespunzător.  Aceștia au ajuns în siguranță la Rezervația Libearty din Zărnești, unde sunt tratați și sunt bine. În 2 aprilie, „Asociația Berzelor” a fost sancționată, pentru că a luat animalele sălbatice fără să anunțe autoritățile. Amenda dată, cu o promptitudine exemplară, de Garda de Mediu Sibiu este de 10.000 de lei, amenda maximă.

Miruna Gritu, președintele Asociației „Prietenii Berzelor” din Sibiu, a explicat cum s-au derulat lucrurile într-o postare pe Facebook. Aceasta subliniază faptul că ursuleții erau într-un pericol real și că, după experiența de ani de zile cu animale sălbatice, poate să-și dea seama de starea unui animal.

„Astăzi, Asociația Prietenii Berzelor a fost sancționată contravențional de către Garda de Mediu Sibiu cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru implicarea în salvarea celor doi pui de urs de la Biertan, jud. Sibiu. Faptele s-au petrecut astfel: marți, 30 martie, am fost sunați de către un reprezentant al Asociației Milioane de Prieteni din Brașov să ajutăm în cazul a doi pui de urs găsiți în apropierea unei cabane din județul Sibiu. Încă dinainte de a pleca spre Biertan am încercat să aflăm exact cum ar trebui să procedăm în acest caz. Ajunși la puii de urs, am constatat că viața ursuleților era pusă în pericol din cauza stării de deshidratare avansate și a diareii severe.‟

Cei doi pui de urs au fost duși la specialiști

„Am plecat de urgență spre Cristian cu puii de urs. Pe drumul de întoarcere am contactat telefonic reprezentanți ai diferitelor instituții din Sibiu în încercarea de a găsi o soluție legală pentru situația în care ne aflam. Pentru că starea ursuleților se degrada tot mai tare și pentru că nouă ni se pare normal să luptăm în primul rând pentru viață am hotărât să plecăm de urgență cu ursuleții spre Zărnești, pentru a primi cât mai repede ajutor din partea celor specializați. Odată ajunși cu puii de urs la Zărnești, aceștia au fost preluați de către reprezentanții asociației Milioane de Prietenii și evaluați medical de către medicul acestora.

Pe perioada evaluării medicale a ursuleților telefonul a rămas la încărcat în mașină. În momentul plecării de la Zărnești am constat că aveam o listă lungă de apeluri nepreluate de la reprezentanții diferitelor instituții din Sibiu. Le-am comunicat acestora că puii de urs sunt în siguranță în sanctuarul de urși din Zărnești. Ne-au anunțat că urmează să fim invitați la sediul Gărzii de Mediu Sibiu pentru a fi audiați‟, spune Miruna Gritu, de la Asociația „Prietenii Berzelor‟, din Sibiu.