Doi turişti care au rămas blocaţi, miercuri seară, în zona Platoului Bucegi au fost recuperaţi de salvamontişti. Acţiunea care a durat circa cinci ore fiind foarte dificilă din cauza vremii, pe munte vizibilitatea fiind aproape zero. Cei doi turiști au fost salvați cu bine.

Conform datelor communicate datelor comunicate de Serviciul Salvamont Buşteni, cei doi turişti au urcat un traseu din Valea Albă. De acolo voiau să iasă spre Monumentul Eroilor de pe vârful Caraiman. Dar aceștia nu au ținut de condițiile de iarnă astfel că au rămas blocaţi la ieşirea în Platoul Bucegi. Din cauza întunericului şi a vântului puternic însoţit de transport de zăpadă, vizibilitatea era aproape zero.

    Cei doi turiști au avut noroc să poată chema ajutoare pentru supraviețuirea în condițiile descrise mai sus este dificilă. De marți, 9 februarie, se dau alerte de Cod galben și Cod portocaliu de vânt puternic însoțit de averse. La temperatura din Bucegi aversele însemnau zăpadă și viscol dar celor doi se pare că nu le-a păsat.

„Prima echipă de doi salvatori de la Baza de Salvare Montană Baba Mare a plecat în căutarea lor, iar după o oră a mai plecat o echipă de doi salvatori din Buşteni, pe la Cota 1400 Sinaia, ajungând de aici cu alt snowmobil în ajutorul colegilor”,  se precizează în comunicatul Salvamont Bușteni.

Acţiunea de coborâre de pe munte a turiştilor a durat aproximativ cinci ore.

Salvamontiștii vertizează în mod regulat turiștii despre pericolele muntelui, iar iarna este cu atât mai periculos. Multe trasee sunt închise. Redăm în continuare lista care este pe pagina de internet a Salvamontului.

TRASEELE TURISTICE MONTANE DIN JUDETUL PRAHOVA INCHISE IN SEZONUL DE IARNA

In conformitate cu certificatele de omologare emise de catre Autoritatea Nationala

pentru Turism, urmatoarele trasee turistice montane din judetul Prahova sunt inchise total sau

partial in sezonul de iarna:

 1. BUCEGI
 2. Saua Vf. Cu Dor-Masa Ciobanului-Coltii lui Barbes-Lacurile Vanturis (marcaj punct galben)
 1. Drum de Vara(sub Cetate)-Coltii lui Barbes-Lacurile Vanturis-Valea Soarelui (marcaj punct rosu)
 1. fosta cabana Vf.cu Dor-Saua Calugarului (marcaj banda rosie)
 2. Sinaia-Poiana Stanei-Piciorul Pietrei Arse-Cabana Piatra Arsa (inchis intre Poiana Stanei

si Cabana Piatra Arsa marcaj banda albastra)

 1. Cabana Babele-Vf.Omu (marcaj banda galbena)
 2. Busteni-Plaiul Fanului-poiana Costilei-Valea Cerbului-Cabana Vf.Omu (inchis intre Poiana Costilei si Cabana Vf.Omu marcaj banda galbena)
 1. Busteni-Valea Jepilor Mari-Cantonul Jepi-Cabana Piatra Arsa (marcaj triunghi albastru)
 2. Busteni-Valea Jepilor Mici-Cabana Caraiman-Cabana Babele (marcaj cruce albastra)
 3. Busteni-Caminul Alpin-Plaiul Munticelu-Poiana Costilei-Pichetul Rosu-La Prepeleac-Cabana Malaiesti (inchis intre Pichetul Rosu si Cabana Malaiesti marcaj triunghi rosu)
 1. Cabana Babele-Varful Caraiman-Monumentul Eroilor-Spinarea Costilei-Saua Sugarilor (inchis intre Varful Caraiman si Monumentul Eroilor marcaj cruce rosie)
 1. Cabana Caraiman-Monumentul Eroilor (marcaj punct rosu)
 2. Busteni-Cabana Gura Diham-Cabana Poiana Izvoarelor-pichetul Rosu-La Prepeleac-Creasta Bucsoiu Mare-Cabana Vf.Omu (inchis intre Pichetul Rosu si Cabana Vf.Omu marcaj banda rosie)