Alianța Vestului a fost anunțată de către primarii celuilalt mandat și promitea să se concretizeze printr-o înflorire a tuturor orașelor transilvane și printr-o colaborare deosebită în toate domeniile, în special în infrastructură și economie. S-a dorit identificarea tuturor resurselor umane, materiale și financiare pentru crearea unei imagini deosebite a Transilvaniei în plan internațional și orecum o contrapondere la politica considerată unilaterală a Bucureștiului. O Alianță a Vestului activă și puternică trebuia să fie atractivă pentru investitorii străini și locali și un semn de normalitate transmis vecinilor noștri.

Din nefericire această Alianță în care românii transilvăneni și-au pus mari speranțe nu a furnizat rezultate concrete imediate și în 2020 ea este cunoscută doar ca o simplă încercare declarativă, în opinia unora chiar apusă, foarte puțin concretizată și inactivă. Relațiile excelente ale unor bihoreni cu clujeni sau bănățeni nu pot fi invocate deoarece este firesc ca un anumit procent de cetățeni de diferite profesii să colaboreze fără a fi agenții unei politici coerente în acest sens.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a abordat și acest subiect într-o declarație recentă. Vizionarul și ambițiosul edil, care și-a propus atât de multe încă de la începutul primului mandat, a spus că și-ar dori ca Alianța Vestului să fie revitalizată și că va întreprinde în aceste sens deschiderea unor linii de dialog cu noii primari ai orașelor care și-au dat mâna în urmă cu câțiva ani pentru fondarea acestei ligi transilvane. El a mai precizat că și-ar dori ca acest proiect să treacă de la faza de ”exercițiu de imagine” la colaborări de succes într-un timp record, dar că acest lucru nu depinde exclusiv de el. În încheiere Dominic Fritz a spus: ”aş vrea să continui această Alianţă, dar să avem proiecte concrete. La începutul anului viitor voi discuta cu partenerii, dar să avem un plan de implementare a proiectelor. Dacă nu avem acest plan, să recunoaştem că Alianţa nu a avut o finalitate” .

Documentele Alianței Vestului, semnate în urmă cu doi ani la Timișoara ( 08.12.2018) de către cei patru primari anteriori, urmăreau în special obținerea unor fonduri europene cât mai consistente și fără tergiversări pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a țării.

Alianța Vestului ( prin prescurtarea AVE) își evidențiază caracterul deschis încă de la fondarea sa și făcând dovada faptului că acordă atenție acestui proiect, Primăria Timișoara a acordat și un sediu acesteia situat în clădirea fostei primării din Piața Libertății.