Apel către populație pentru donare de sânge la Oradea

 

Centrul de transfuzie sanguină Oradea a lansat, la începutul săptămânii, un apel la adresa cetățenilor, rugându-i să vină să doneze sânge. Centrul precizează că există cerere mare de la spitale pentru bolnavii internați și că numărul donatorilor a scăzut semnificativ.

Pe pagina oficială de Facebook a centrului a fost postată o imagine cu sala goală și cu mesajul „Luni, ora 10.30!! Comenzile pentru bolnavii internați, afectate semnificativ de scăderea numărului donatorilor de sânge! Vă așteptăm, să susținem VIAȚA!”

Surprize și aprecieri pentru donatori din partea Centruli de Transfuzie Sanguină

 

Centrul de transfuzie sanguină Oradea le-a pregătit orădenilor cu inimă mare și o surpriză. De marți, 9 februarie, punctele acumulate în urma donării de sânge pot fi folosite, prin aplicația BlooDoChallenge, pentru achiziționarea unor produse variate, de la cafele, cornuri și înghețată la creme și săpunuri, toate de bună calitate. Răsplata e mică, dar e de apreciat pentru cei care aleg să-și ajute semenii, relatează Crisana .

Persoanele donează sânge nu o pot face însă oricum. Ele trebuie să fie într-o stare bună (fizică, mentală) echilibrate, motivate de importanța gestului donării de sânge (voluntare și neremunerate).

Donarea de sânge se poate face la sediul Centrului de Transfuzie Oradea, strada Louis Pasteur – 30, în fiecare zi de lucru (luni – vineri) între orele 07.30 – 11.30. Pe perioada donării, Centrul de Transfuzie Sanguină pune la dispoziția donatorilor de sânge 20 de locuri de parcare, aflate în spatele instituției.

Donatorii trebuie să îndeplinească câteva criterii esențiale

Admiterea la donare prevede prezentarea cărții de identitate, iar vârsta trebuie să fie între 18 și 60 de ani. Persoanele peste 50 de ani care doresc să devină donatori de sânge trebuie să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice.

Greutate minimă trebuie să fie 50 de kg, atât la femei cât și la bărbați, iar donatorul trebuie să nu fi consumat alcool, grăsimi, cu 24 de ore înainte de recoltare, să fie școlarizat, cu un nivel de igienă corespunzător prezentării într-o instituție medicală, să consume multe lichide (fără gaz) cu o zi înainte și în ziua donării de sânge (pentru hidratare) și să aibă tensiunea sistolica între 110 și 180 mmHg.

Femeile trebuie să nu fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, să fi trecut o lună de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii.

La o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface, ca volum în câteva ore (în funcție de volumul de lichide ingerat post-donare), și din punct de vedere biologic în două săptămâni.

Donatorii beneficiază de analize gratuite

 

Donarea de sânge are avantaje importante. Pentru validarea unității de sânge donate sunt efectuate următoarele analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis (rezultatele testelor se elibereazǎ la cerere și sunt confidențiale).

La donatorul care donează mai mult de 2 ori pe an, se efectuează controlul periodic (un panel extins de analize hematologice și biochimice). Starea de sănătate este evaluată clinic cu ocazia fiecărei donări. Un alt avantaj este înregistrarea în Registrul Național al Potențialilor Donatori de celule Stem.

Donatorii primesc o zi liberă (ziua donării – în cazul angajaţilor cu carte de muncă). Se atribuie (la cerere) 7 tichete valorice, ca o recompensă biologică. Donatorii au reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile, cei cu domiciliul în Oradea.