Şase paturi de terapie intensivă au fost donate săptămâna aceasta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. Paturile de terapie intensivă sunt echipate complet pentru tratarea pacienţilor aflaţi în stare critică şi sunt destinate Secţiei de terapie intensivă non-COVID. În această secție capacitatea de cazare a fost redusă. Din cauza numărului mare de pacienţi cu forme grave, s-au reorganizat recent secțiile. Astfel, pacienții au putut fi internaţi pe Secţia ATI COVID-19.

Donaţia a fost făcută de MOL România prin Fundaţia pentru Parteneriat. Anul trecut au sponsorizat cu 130.000 de lei construcţia modulară pentru triaj şi urgenţe COVID-19 aflată în curtea unităţii medicale. Totodatăi au sprijinit personalul medical cu echipamente de protecţie, materiale sanitare şi dezinfectanţi.

„La fel ca în toate spitalele din ţară, numărul cazurilor grave care necesită terapie intensivă este în creştere. Zilnic încercăm să asigurăm locuri suficiente pentru pacienţii din judeţul Covasna bolnavi de COVID-19, reorganizăm activitatea, regrupăm paturile, iar din această cauză a fost necesară reducerea capacităţii de cazare în Secţia ATI non-COVID. Această donaţie ne este de real ajutor şi vine într-un moment de mare necesitate”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, Andras-Nagy Robert.

Paturile de terapie intensivă                                                   Şefa Secţiei ATI, dr. Buzsi Janka, a menţionat că, acestea sunt deosebite de paturile din alte secţii ale spitalului. Cele pentru terapie intensivă permit personalului medical să efectueze cu uşurinţă toate manevrele necesare pentru salvarea pacienţilor.

Paturile de terapie intensivă au funcții în plus

Paturile de terapie intensivă includ anumite funcţii în plus faţă de paturile simple, de exemplu, fac posibilă chiar şi examinarea radiologică fără să fie necesară ridicarea pacienţilor din pat. De asemenea, au saltele speciale antiescare, deci sunt nişte sisteme în plus. Suntem recunoscători pentru acest sprijin, ne uşurează munca, pentru că putem lucra mai uşor cu pacienţii, în condiţii mai bune”, a spus şefa Secţiei ATI.

Și Secția de Neurologie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență a primit un nou aparat medical de înaltă performanță. Aparatul va ajuta la diagnosticarea sindroamelor epileptice, și nu numai.

Doar la Bucureşti şi Timişoara mai există astfel de sisteme EEG tip Holter care ajută la diagnosticarea sindroamelor epileptice.

Sistemul EEG tip Holter, care permite înregistrarea electroencefalogramelor pe o perioadă de până la 48 de ore. Se poate face o evaluare precisă a micilor pacienți suspecți de epilepsie. Aparatul a fost donat de dl. Puskás Bálint-Zoltán, cavaler al Ordinului de Malta.

Cu ajutorul acestui aparat digital, copilul monitorizat are autonomie în timpul înregistrării datelor și poate participa la activităţile zilnice obişnuite.. În plus, în cazul copiilor care suportă cu dificultate mediul spitalicesc, respectiv a celor cu tulburări din spectrul autist, holterul poate fi folosit la domiciliu.