Tinerele au reușit să se autodepășească și facă toți reprezentanții clubului sportiv Universitatea Cluj mândri de reușitele lor. Clujencele Oltean Ana Teodora (19 ani) și Pop Aura Maria (18 ani) au fost distinse cu două medalii de bronz în urma competiției de box feminin, din cadrul finalei Cupei României. 

Pop Aura este vice-campioană națională. Tânăra a mai câștigat două medalii de argint pe parcursul ultimilor cinci ani, de când a început să practice acest sport. Medalia de bronz este pentru Oltean Ana prima decorație obținută: “Starea sa de sănătate și probleme cu ligamentele au ținut-o o vreme departe de sală și de antrenamente.”

Oltean Ana: “M-am decis acum trei ani și câteva luni să particip la prima competiție, în urma câtorva luni de antrenament. M-am simțit pregătită și determinată să intru în ring pentru a lupta.”

Tinerele clujence au dezvoltat pasiunea pentru box și datorită membrilor din familie, printre care se numără foști practicanți ai acestui sport: mama tinerei Pop Aura și bunicul Anei Oltean, fost coleg de antrenament al profesorului Iosif Hercz, care le-a antrenat pe tinerele clujence. 

“Am fost bucuroși în urma acestor rezultate pentru că este greu sa pătrunzi în topul primelor 3 în țară deoarece cele mai valoroase sportive senioare sunt la clubul sportiv Steaua București, acestea antrenându-se de două ori pe zi în regim de lot național. Cele doua fete sunt două luptătoare în adevăratul sens al cuvântului, deoarece au făcut totul și au renunțat la multe pentru a veni acasă cu medalia, Aura fiind elevă în clasa a 12-a, înainte de BAC, iar Ana fiind studentă în anul 1 la Asistență Medicală”, a declarat Iosif Hercz, antrenorul celor două tinere.

Aura Pop își dorește să ajungă la Europene și să studieze ulterior la Academia de Poliție, iar Ana Oltean vrea să profeseze ca asistentă medicală de urgență și antrenor în domeniul boxului.

Profesorul emerit Iosif Hercz a antrenat mai mulți sportivi de valoare

Antrenorul Iosif Hercz și-a început activitatea de mai bine de 50 de ani. De-a lungul timpului a format mai mulți sportivi de valoare și a fost, de asemenea, distins cu titlul de antrenor emerit. 

“Ca sportiv de performanță am fost component de mai multe ori al Lotului Național de juniori, declarat la diferite turnee ca fiind cel mai tehnic boxer. De tânăr am început activitatea de antrenor la clubul sportiv Voința, după care, timp de 20 de ani am antrenat echipa clubului sportiv al armatei Cluj.

În decursul anilor am format sportivi de mare valoare, cum ar fi: Paizs Miklos, Gomboș Andrei (Eci), Jianu Dorel, Lugigan Dănuț, Lucian Bot, Victor Hadarean, Benche Răzvan, Moga Sergiu, Turei Alexandru, Lurci Mircea, Moldovan Claudiu. Am antrenat în Gyor, Ungaria timp de 3 ani, lucru care mi-a folosit foarte mult în experiența mea de antrenor. După parcurgerea gradațiilor de antrenor, la câțiva ani distanța, am fost numit antrenor emerit.

Antrenez de 45 de ani și am enumerat numai câțiva dintre cei mai valoroși sportivi clujeni pe lângă sportivii militari, care în decurs de 20 de ani și-au satisfăcut stagiul militar la clubul sportiv al armatei Cluj. Am încercat să-i învăț așa cum am boxat și eu, un box tehnic, elegant și eficace”, a declarat pentru EvZ de Transilvania Iosif Hercz. 

Pentru tinerele fete, “boxul înseamnă control, relaxare și gândire”. “În permanență încerc sa îmi includ elevii în arta boxului tehnic, pentru că boxul este arta de a lovi fără sa fii lovit”, este de părere Iosif Hercz. 

“Este un sport al minții. Pe sportivii mei îi îndemn când vin la sală să învețe și șah, pentru că boxul este precum șahul, un sport al gândirii. Pe cât pare de dur, pe atâta poate fi de frumos și spectaculos, iar dacă-l practici poți sa pierzi, dar dacă nu-l practici, ai pierdut deja”, a conchis antrenorul emerit Iosif Hercz.