Declarațiile au fost făcute joi, 10 iunie, după ce premierul a anunat că va ataca la Înalta Curte decizia Curții de Apel Cluj privind anularea dovezii de vaccinare la unele evenimente.
Da, declaraţiile mele sunt după ce mă consult cu specialiştii şi dumneavoastră ar trebui să spuneţi că este vorba despre o hotărâre CNSU care e abrogată, care nu mai are niciun efect, deci despre asta vorbim acum, despre o hotărâre care este abrogată, nu are niciun efect. Eu vă spun că toate sunt legale şi de fiecare dată când am fost în instanţă, şi aţi văzut că le atacăm, am câştigat. Specialiştii spun că toate sunt legale, eu merg pe mâna specialiştilor din justiţie”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la CJ Timiş, notează Agerpres.
Dovada vaccinării, motiv de dispută în instanță. Ce a decis Curtea de Apel Cluj
Curtea de Apel Cluj a admis în parte acțiunea avocaților Mikolt Kapcza și Gabriel Marin. A anulat o parte din prevederile HG nr. 531/2021 (care prelungește starea de alertă începând cu 13 mai 2021). Reglementările cu pricina stabileau că accesul la evenimente publice (spectacole, meciuri etc.) și private (petreceri, nunți, botezuri etc.) este condiționată de existența unui certificate de vaccinare sau a unui test COVID negativ.
„Respinge excepțiile lipsei de interes a reclamanților și lipsei de obiect a acțiunii. Admite în parte acțiunea formulată și precizată de reclamanții Kapcza Mikolt Krisztina și Marin Gabriel. Respinge cererea de intervenție în favoarea pârâtului Guvernul României de către Ministerul Afacerilor Interne. Anulează în parte HG nr. 531/2021, astfel cum a fost modificată de HG nr. 580/2021 în privința următoarelor dispoziții: Anexă 2 art. 3 indice 1, iar la Anexă 3 articolul 1 pct. 5,6,7,12,13,18,20,22,27 și art. 6 punctele 2, 4, 9 doar în privința condiționării participării de prezentarea dovezilor menționate la art. 3 ind. 1 al anexei 2″, scrie în minuta Curții de Apel Cluj.
În principal, au fost invocate care țin de discriminare.