După cum s-a putut observa, Aradul a ajuns în ultimele săptămâni în prima linie a dezbaterilor naţionale, lucru care a pornit de la felul de tratare a unor pacienţi la spitalul Covid din Grădişte, existând în cauză şi o serie de plângeri penale.

Nu doar atât, însă se pare ca au fost semnalate şi cazuri în care Spitalul Municipal a ajuns să rămână fără căldură sau în care anumiţi pacienţi ar fi trebuit să privegheze un coleg de salon decedat, o noapte întreagă.

Astfel, în contextual acesta, dr. Andrei Korodi, a făcut mai multe remarci publice, evidenţiind starea de fapt a sistemului medical din momentul actual şi a spitalelor în sine.

Andrei Kidiri: „Sunt necesari ani de muncă, de ambiție şi sacrificii”

„Drumul de la erou, medic-erou, la batjocorit, denigrat este foarte scurt, mult prea scurt. Toată lumea se pricepe la medicină mai nou. Se spunea că la fotbal și politică se pricepe toată lumea. Acum adăugăm și medicina celor două. […] În medicină cel mai greu de creat este resursa umană, cadrul medical, doctorul, fie el de orice specialitate. Sunt necesari ani de muncă, de învățat, ambiție, sacrificii, să ajungi medic.

Dacă ai ales o ramură chirurgicală, cum ar fi chirurgia generală de exemplu, pe lângă vasta pregătire teoretică, ai nevoie de ani și ani de muncă, în săli de operație, uzură psihică și fizică să poți să devii stăpân pe meseria aleasă”, transmite dr. Korodi.

Andrei Korodi sare în apărarea dr. Gigi Aiordăchioaie

Cu privire la vinovăţia dr. Gigi Aiordăchioaie, cel care a fost acuzat la televiziunile naţionale că s-ar face vinovat de lipsa căldurii din anumite secţii din “Municipal”, doctorul Andrei Kiridi a explicat următoarele:

„Nu cred că medicul chirurg, fie el și coordonator spital COVID-19, este vinovat atunci când la etajele superioare ale unui spital dat în folosință pe la 1836, pavilionul de pe strada Ghiba-Birta, respectiv 1930 pavilionul Chirugie-ATI II-Urologie -COVID-19, sistemul de încălzire nu face față, fiind frig în condițiile în care sunt internați pacienți cu febră, frisoane, dispnee, infectați cu SARS-CoV-2. Ce poate face medicul de gardă sau medicul coordonator și ceea ce a și făcut, a fost să anunțe această situație, pentru a fi remediată, celor competenți să ia măsuri”.

Îmbunătăţirea spitalelor vechi „pe repede înainte”

„Din păcate, avem spitale vechi, care nu mai corespund cerințelor actuale cu circuite depășite care au fost îmbunătățite pe repede înainte pentru a putea funcționa și salva vieți în vreme de pandemie, ca soluție de avarie.

Pandemia mai mult ca niciodată a scos în evidență carențele acestor clădiri, care trebuie rezolvate prin investiții majore în infrastructură, prin reparații, restaurări, reorganizări plan pe termen scurt și ideal, pe termen lung, prin construirea unui nou spital modern cu dotări adaptate normelor curente.

Sănătatea trebuie să fie principala prioritate pentru investiții în aceste vremuri tulburi, la nivel local și național și nu alte găuri negre, consumatoare de fonduri fără rost.

Avem un an de muncă continuă pe secțiile COVID-19 , unde uzura, oboseala personalului medical se simte. Felicit toate cadrele medicale pentru munca depusă, implicare, profesionalism. Secțiile COVID sunt grele, prin condițiile de muncă, fiind adevărate secții hibrid, un amestec de terapie intensivă, pneumologie, boli infecțioase plus patologiile chirurgicale sau nechirurgicale care se adaugă.

Cel mai greu este pe secțiile ATI, unde pacienții cu formele cele mai grave sunt îngrijiți cu mare efort din partea corpului medical. Pe alocuri aceste secții au personal insuficient, fiind subnormate, îngreunând bunul mers al activității, accentuând uzura.

[…] Pregătirea cadrelor și dotarea departamentelor asigură deja un act medical de înaltă calitate. Trebuie să fim atenți la orice detaliu. Superficialitatea se poate întoarce împotriva noastră în orice moment. […] Dacă există nemulțumiri față de activitatea cadrelor medicale sunt căi de reclamație civilizate, care pot activa cercetări sau anchete de specialitate. […] Scopul principal al nostru trebuie să fie timpul petrecut la patul bolnavului în căutarea de soluții pentru îmbunătățirea sănătății acestuia”, încheiere dr. Korodi.

Mesajul integral al dr. Andrei Korodi poate fi citit aici.