Potrivit timponline.ro, după o perioadă de spitalizare de 18 zile, o femeie în vârstă de 82 de ani din Bistriţa, a fost externată din spital „legumă”, plină de răni corporale şi nenumărate vânătăi.

Conform celor spuse de către familie, aceasta a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa de una singură. Femeia prezenta un test rapid pentru Covid-19 negativ pe care i l-au efectuat cei de pe ambulanţa care au preluat-o.

Vârstnica suferă de o boală de plămâni mai vechie, iar în momentul în care acesteia i s-a făcut rău, în cursul unei vizite la fiica ei, cea din urmă a chemat salvarea când a constatat că nivelul de oxigen al mamei a scăzut brusc

Toată întâmplarea s-a petrecut pe data de 27 februarie, când de altfel, bătrâna a fost şi internată.

”Mama era la mine. S-a simțit un pic mai slăbită, dar mânca, se plimba, mergea singură la duș, vorbea, dar într-o zi de sâmbătă a obosit, ea având probleme mai vechi cu plămâni. Fiind pandemie, m-am speriat și am decis să chem salvarea fiindcă avea nevoie de oxigen.

Când a ajuns ambulanța, echipajul i-a făcut testul și mi-a spus să stau liniștită că rezultatul e negativ. Am dus-o la urgență la spital aici (în localitatea ei -n.r.), a venit salvarea de la Bistrița și au dus-o acolo cu diagnosticul brohopneumonie severă”, ne-a reltat fiica ei.

Oroarea femeii nu a întârziat să apară. Dorind să afle cum se simte mama ei, fiica bătrânei a telefonat şi a fost informată de faptul că femeii i s-a făcut un examen TC şi aşteaptă rezultatul. Urmare a insistenţelor fetei, acesteia i-a fost adus la cunoştinţă transferul mamei sale la secţia de Boli Infecţioase, din cauza faptului că a fost depistată pozitivă.

”Am sunat la Infecțioase și am întrebat dacă i s-a repetat testul știind că primul a fost negativ. Mi-au spus că nu i-au recoltat probe, că e singură în salon, e o suspiciune, dar până nu vine rezultatul, rămâne o suspiciune.

Mi-au spus să sun luni ca să aflu rezultatul. Am sunat, iar atunci mi s-a spus că ea e pozitivă de când a intrat în spital. Când i-am explicat situația, au bâjbâit: să stau să verifice, să sun peste o oră, dar în final m-au sunat ei și mi-au spus că au venit rezultatele și mama e pozitivă.

Apoi am tot sunat și mi s-a spus că e bine. Apoi mi-au spus că au intubat-o timp de 4 zile, după care au mutat-o iar în salon”.

Externată plină de vânătăi

În cursul zilei de miercuri, bătrânei i-a fost repetat testul Covid-19, acesta a ieşit negativ şi a fost lăsată să fie externată, fiind trimisă acasă cu ambulanţa.

”A plecat la spital pe picioare, iar ei mi-au trimis-o legumă și plină de răni, probabil de la prea mult stat pe spate și nespălat. Normal, în cazul celor care au probleme cu plămânii nu prea e voie să stai pe spate, trebuie să se miște un mic, să funcționeze cât de cât plămânii.

Eu nu știu dacă a intrat cineva să o spele, să o întoarcă pentru că, de când a venit, nu mai pot comunica cu ea. Nu mă mai cunoaște, cred. Se uită într-un punct fix. Are o escară la fund. Aceasta nu poate fi decât de la prea mult stat pe spate sau de la nespălare. E o gaură de-a dreptul.

Eu sunt conștientă că, după 18 zile de stat în spital, poate fi slăbită, dar mama nu mai poate sta în șezut. Nu deschide ochii. De ieri doarme în continuu. Dacă o trezesc eu să mănânce, se trezește, dacă nu, ea nu cere. S-a întors într-o stare mai gravă decât cea în care a plecat.

Până la salvare a mers pe picioarele ei. Într-adevăr, saturația de oxigen era mică atunci, dar putea să meargă, pe când ieri am luat-o cu prelata. Eu nu pot acuza pe nimeni de nimic fiindcă nu am dovezi. Nu te lasă să intri în spital să vezi ce se întâmplă.

Bănuiesc că de la nespălat și neîngrijit și de la prea mult stat pe spate. Vreau să vadă și alții ce se întâmplă în spital. Măcar să nu mai pățească și alții ce a pățit ea”, a mai spus fiica femeii.

Nu pot să-mi dau seama ce tratament i s-a putut aplica de ea nu mai e conștientă, nu e lucidă, nu mă cunoaște și în plus e și plină de răni. Mâna stângă e umflată, e vânătă pe picioare, rana de la fund e groaznică, a început să și sângereze. De când am adus-o eu plâng întruna.

E foarte greu. Nu mi-am închipuit după tot ce mi s-a spus că e bine, că mănâncă singură, că va veni acasă așa. Cum să mănânce singură când ea nici nu poate ține o lingură în mână? E dureros să vezi că se întâmplă așa ceva unor oameni. Nu am avut pretenția să stea în lux, dar nici așa.

Nici de animale nu ne batem joc așa. Eu nu mi-am putut închipui cum va veni mama din spital. Într-adevăr e bătrână, dar ne batem joc așa de oameni?”, a spus fata.

Factură de peste 19.000 de lei

Conform sursei citate, fiica bătrănei este la capătul răbdării, fiind extraordinar de revoltată, mai ales că a primit şi factura de spitalizare în valoare de peste 19.000 de lei: ”În acești bani, intră costurile spitalizării, undeva la 11.000 de lei, hrana 170 de lei, analizele și tratamentul”.

”Dacă suni acolo, nu îți răspund, nu vor să dea informații sau îți vorbesc urât. Eu am sunat o zi întreagă și nimeni nu mi-a răspuns. A doua zi mi-au spus că au și alte treburi. Eu înțeleg că trebuie să muncească, le respect meseria dacă o și fac. Și eu am fost în carantină. Nici măcar o informație nu îmi poate da cineva despre mama mea?”, a mai spus ea.

După 18 zile de spitalizare, în data de 17 martie bătrâna a ajuns în cele din urmă acasă, în starea anterior prezentată.