Simona Morocan, cea care de mai multe luni de zile se zbate să îşi recupereze fetiţa din mâinile tatălui, nu reuşeşte să îşi ia copilul înapoi în ciuda faptului că are sentinţe definitive prin care i se acordă dreptul la custodie. Din nefericire, se pare că autorităţile nu au reuşit nici măcar să o ajute să îşi vadă copilul întrucât bunicul nu vrea să îi deschidă uşa de la intrare.

Simona Morocan: „Eu am Ordonanţa Prezidenţială prin care s-a hotărât domiciliul fetiţei la mine”

„Niciun echipaj de poliţie nu l-a întrebat pe bunic dacă are vreo autoritate asupra fetei. Doar de mine se iau că de ce mă duc aşa des şi îi stresez. Ei deţin fetiţa mea ilegal, tatăl având control judiciar pentru 45 de zile să nu se aproprie de fetiţă şi de mine. Fetiţa stă cu bunicul care are 71 de ani şi este şi bolnav, bunica paternă care este imobilizată la pat de mai bine de 25 de ani şi străbunica care are 87 de ani. Cum se poate lăsa un copil în casă cu aşa persoane învârstă.

Plus că am cerut ordin de protecţie sămbătă seara la poliţie. Am depus şi a doua plângere de lipsire de libertare. Eu am Ordonanţa Prezidenţială prin care s-a hotărât domiciliul fetiţei la mine şi am hotărârea de la Curtea de Apel Bucureşti. Oricum tot eu sunt de vină că mă duc zilnic acolo. Micuţa se află într-o stare nu tocmai bună. Înaintea mea a fost la ei mama mea şi bunicul patern a spus că dă semne de răceală că a fost săptămâna trecută la munte.

Fetiţa e palidă, mama a văzut-o, eu nu am reuşit deoarece nu mi-a deschis uşa. Sâmbătă a deschis uşa la domnul agent, eu am vrut să intru în curte şi nu m-au lăsat, ambii mă împingeau afară. Ei deţin copilul ilegal la acea adresă. Eu am văzut fetiţa cu executările silite, atât. Nu ştiu ce să mai fac, autorităţile dau vina una pe alta pentru situaţia creată”, a declarat Simona.

Autorităţile engleze cer returnarea minorei în Regatul Unit

Potrivit acesteia, la finele lunii martie, tatăl a adus copilul din Anglia în ţară, însă fără ştirea Simonei. La vremea respectivă, aceasta a decis să se întoarcă în România pentru a îşi lua copilul.

În acele vremuri, foştii soşi aveau custodie comună, dar tatăl avea emis un ordin de protecţie de către autorităţile engleze pentru violenţă în familie. Deoarece minora avea cetăţenie engleză, autorităţile au activat răpirea internaţională, motiv pentru care solicită ca fata să se întoarcă în Marea Britanie.

Oana Lăzărescu: „Din păcate nici acum nu am învățat nimic din alte tragedii”

Potrivit avocatului, Oana Lăzărescu, autorităţile vor acţiona în instanţă

„În cazul de faţă avem o sentința definitivă la Curtea de Apel București într-un dosar având ca obiect răpire internațională de minori, în care tatăl era obligat ca în termen de 7 zile să predea minora mamei …etc. Evident că nu a respectat nici această sentință, mai mult a continuat să interzică total accesul mamei la minoră (din luna martie 2020), în acest sens reprezentanții DGASPC Arad au constatat alienarea parentală, abuz psihic, emoțional, impunându-se luarea de urgenţă a minorei de lângă tată.

Cu toate acestea, executorul judecătoresc, prezent la faţa locului s-a limitat doar la o întreba pe minora de 4 ani dacă dorește să meargă cu mama fără a fi lăsată să interacționeze cu aceasta sau cu reprezentantul DGASPC Arad. Ulterior tatăl minorei a fost reținut pentru 24 ore, apoi a fost plasat sub control judiciar, fiindu-i interzis să se apropie de minoră pentru o perioada de 45 zile.

Minora a rămas cu bunicul patern și cu bunica paternă care este imobilizată la pat, cu grave probleme de sănătate și cu toate acestea deși clienta mea cu sentințele judecătorești în mână s-a prezentat să își ia fetița, bunicul patern refuză predarea minorei. În aceste condiții reprezentanții DGASPC Arad și poliția, prezenți de mai multe ori la faţa locului nu au intrat în imobil motivând că nu au cadru legal!!!!!

În acest moment există înregistrate mai multe plângeri pentru lipsire de libertate, dispariție (a se înțelege că nici un agent dintre cei prezenți nu a procedat la identificarea minorei din locuință, bunicul patern având 3 nepoate), mamei fiindu-i îngrădit accesul în imobil atât de către bunicul patern cât și de către agenții de poliţie!

În acest moment, având în vedere faptul că în mod evident autoritățile sunt depășite de situație, ne gândim să acționăm în judecată IPJ Arad și DGASPC Arad pentru abuz în serviciu și neglijență. Din păcate această neputință a organelor care ar trebui să vegheze la siguranța tuturor cetățenilor va acustica trauma la care sunt supuse minora și mama acesteia.

Din păcate nici acum nu am învățat nimic din alte tragedii (a se vedea cazul Caracal) și prin lipsa de implicare a autorităților arădene confirmă faptul că atât nouă cât și copiilor noștri le este știrbită încrederea că trăim intr-un oraș civilizat, că cei plătiți să ne asigure protecția vor și veghea asupra noastră”, a declarat Oana Lăzărescu.