Minerii care s-au blocat în subteranul minei livezeni au aflat rezultatele negocierilor purtate în cursul zilei la Bucureşti. La exploatarea de cărbune Livezeni au fost sute de mineri nemulţumiţi de plata cu întârziere a salariilor. Vineri seara au încheiat protestul, când li s-au dat asigurări că drepturile băneşti vor fi achitate săptămâna viitoare, mai devreme de data de 26 februarie. Au ieșit și minerii din subteran.

„Au ieşit la suprafaţă şi s-au îndreptat spre casele lor. Au rămas doar angajaţii care asigură inspecţiile pentru siguranţa locurilor de muncă, pentru măsurarea noxelor din subteran, pentru evacuarea apelor. Sunt 16 persoane care asigură siguranţa locurilor de muncă”, a declarat directorul EM Livezeni, Sebastian Durbacă.

Producţia de cărbune a minei va fi reluată luni dimineaţa, la schimbul întâi.

Peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan şi Livezeni au protestat vineri dimineaţa în faţa sediului administrativ al Minei Lupeni. Erau nemulţumiţi că plata drepturilor băneşti pe luna ianuarie este întârziată. Ei au solicittat intervenţia ministrului Energiei, Victor Popescu, în deblocarea situaţiei de criză.

Liderii sindicali prezenţi la faţa locului au anunţat că două schimburi de la minele Vulcan şi Livezeni s-au solidarizat cu protestatarii de la Lupeni şi au rămas în subteran.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, le-a explicat minerilor că o delegaţie formată din administratorul special Cristian Roşu şi mai mulţi lideri sindicali se află deja la Bucureşti pentru a se întâlni cu ministrul Energiei, în încercarea de a găsi soluţii pentru plata salariilor.

La ce sumă se ridică drepturile băneşti

„Drepturile restante ale angajaţilor noştri privind transportul sunt în valoare de 2 milioane de lei, tichetele de masă sunt 8 milioane de lei. În total, 10 milioane de lei. Şi mai intervine plata salariilor care este de 8 milioane de lei. Necesarul nostru astăzi ar fi 18 milioane de lei, ca să rezolvăm problemele”, a spus Dioane.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris vineri, pe Facebook, că există soluţii pe termen scurt pentru rezolvarea problemelor de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH).  A precizat că a fost adoptată o Ordonanţă care permite utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale şi în cazul companiilor în insolvenţă. Astfel este rezolvată plata minerilor pentru trei luni. Dar,a spus ministrul, este nevoie de un plan pe termen lung.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie. Minerii nu au fost de acord cu întârzierea şi au declanşat o serie de proteste, culminând cu autoblocarea a aproximativ 100 dintre ei la Mina Lupeni, în urmă cu peste 48 de ore.

În urma protestelor, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu, a demisionat, vineri, 19 februarie.