Poliţia olandeză a realizat o arestare istorică. Pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, Tse Chi Lop, presupusul lider al uneia dintre grupările asiatice de trafic cu droguri printre cele mai mari din lume, a fost arestat.

Poliţia olandeză a realizat o arestare istorică. Pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, Tse Chi Lop, presupusul lider al uneia dintre grupările asiatice de trafic cu droguri printre cele mai mari din lume, a fost arestat. Asupra traficantului fusese emis un mandat internaţional de arestare de către Australia, unde este acuzat de trafic cu metanfetamină şi heroină pe scară extinsă, a relatat duminică agenţia EFE., potrivit AGERPRES.

Tse Chi Lop, în vârstă de 57 de ani, de origine chineză, de cetăţenie canadiană, a fost arestat vineri înainte de a se îmbarca într-un avion către Canada.

Tse Chi Lop este considerat a fi unul dintre cei mai bogaţi traficanţi din lume. El conduce gruparea Sam Gor. În 2020 gruparea ar fi încasat 22 de miliarde de dolari

Tse Chi Lop este considerat a fi unul dintre cei mai bogaţi traficanţi din lume. El conduce gruparea Sam Gor, care se numără printre cele mai mari carteluri de droguri mondiale. Controlează o mare parte a traficului cu droguri în estul Asiei. Poliţia australiană susține că, Tse Chi Lop este responsabil pentru circa 70% din drogurile care pătrund în Australia.

Potrivit ultimelor date ale ONU, gruparea Sam Gor a încasat în anul 2018 aproximativ 18 miliarde de dolari din vânzările de heroină şi droguri sintetice. În anul 2020 gruparea ar fi încasat peste 22 de miliarde, de patru ori mai mult faţă de încasările din urmă cu cinci ani.

Tse Chi Lop se află acum la dispoziţia justiţiei olandeze, care va decide asupra extrădării sale către Australia. Arestarea liderului nu înseamnă neapărat și încetarea activității acestei grupări atât de mari și de periculoase. Traficul de droguri este de regulă asociat tuturor celorlalte infracțiuni care conduc la instabilitate socială.

Piața traficului de droguri are o anvergură internațională considerabilă, fiind situată la sute de miliarde de euro anual. Diversele filiere și puncte de tranzit sunt situate într-o logică care îi surprinde și pe polițiști. În multe situații, traficanții reușesc să fie întotdeauna cu un pas înaintea oamenilor legii. În urma acestei afaceri murdare rămân foarte mulți tineri cu viața distrusă.