Având în vedere numărul de 25 de focare de pestă porcină africană, PPA, active, în condiţiile în care 20 au fost stinse la finele săptămânii trecute, deschiderea târgurilor de animale este imposibilă în judeţul Arad.
DSVSA Arad: „Momentan avem 25 de focare active”
Deschiderea târgurilor a fost adusă în discuţie după ce un senator PSD ar fi obţinut promisiunea din partea directorului ANSVSA, potrivit căreia, târgurile de faţă ar urma să se deschidă până la sfârşitul lunii mai.
Cu toate acestea însă, actualmente informaţia nu a fost confirmată de către directir, iar actualele condiţii legislative nici nu ar permite acest lucru.
„În zona noastră cu siguranță nu se poate vorbi despre redeschiderea târgurilor de animale. Avem focare active de pestă porcină africană și răspândirea acestei boli impune măsuri tot mai drastice în multe localități din județ. Momentan avem 25 de focare active, după ce la sfârșitul săptămânii trecute am reușit să închidem 20 de focare.
Totuși, aceste focare impun restricții, în primele zile de la depistarea focarelor fiind chiar interzisă mișcarea oricărui tip de animale în acele zone. Așadar, aplicat pe legislația actuală cu siguranță nu putem vorbi de o redeschidere a târgurilor de animale”, a punctat dr. Marcel Roșu, directorul DSVSA Arad.
Pesta porcină africană face ravagii în Arad
Începând cu luna august a anului trecut, pesta porcină africană a făcut prăpăd în Arad, atunci când prezenţa virusului a fost confirmată în judeţ. La momentul respectiv au fost eutanasiate un număr de aproximativ 24 de mii de animale.
În afara focarelor identificate, atât la micii crescători, cât şi la persoanele fizice, au mai existat şi două focare la exploataţiile de suine de la Macea, respectiv Satu Nou.
Din nefericire, molima încă este prezentă în judeţ, iar actualmente, se pare că un nou focar este în curs de confirmare la Siclău. Conform directorului DSVSA Arad, Urmare a prelevării probelor aferente, în cursul acestei zile se preconizează primirea confirmării infectării, însă aceasta a fost deja identificată în proporţie de 99%.
Ferma de porci afectată are în prezent un număr de 16 mii de capete.