ODuminică, 28 martie, vom trece la programul de vară. Altfel spus, sâmbătă va fi ultima zi care va funcționa după ora de iarnă. De asemenea, duminica va fi cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 27-28 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, deoarece trecem oficial la programul de vară.

Ora de vară a fost introdusă în România în 1932. În acea perioadă, ora de vară a fost introdusă în prima duminică din luna aprilie și ținea până în prima duminică din octombrie.

În perioada 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit programul de vară, fiind introdusă la sfârșitul anului 1979. Din 1997 se trece la ora de vară cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

Atenție români! Vom dormi cu o oră mai puțin

Conform Convenției fusurilor orare, diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Ora Europei Occidentale este ora fusului 0, Europa Centrală are ora fusului 1.

Europa Orientală are ora fusului 2. Țara noastră se află în fusul orar 2. Ora de vară se aplică cu ultima duminică a lunii martie, unde ora 3.00 devine ora 4.00. Țara noastră va reveni la ora de iarnă pe data de 25 octombrie, când românii vor da ceasurile înapoi cu o oră înapoi.

Parlamentul European a optat pentru eliminarea schimbării orei de anul acesta. Măsura nu a fost pusă în practică de către țările membre datorită pandemiei de COVID-19. Pandemia  a dat peste cap toate planurile. Parlamentul European avea ca și plan renunțarea la ajutarea cu o oră în fiecare primăvară și toamnă.

Duminică, 28 martie, ora 03:00 va deveni ora 03:00. Altfel spus, sâmbătă va fi ultima zi care va funcționa după ora de iarnă. De asemenea, duminica va fi cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.