Certificatul verde- digital va fi disponibil în format digital sau pe hârtie și va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a virusului sau că s-a vindecat în urma infecției.

„Deși acordul la care s-a ajuns astăzi nu răspunde pe deplin cerințelor PE, acesta reprezintă cu siguranță o îmbunătățire majoră a statu-quo-ului actual pentru milioane de cetățeni ai UE.

Certificatul digital UE privind COVID-19 va restabili libera circulație în interiorul UE, pe măsură ce statele membre încep să elimine restricțiile privind libera circulație în întreaga Europă. Acest acord este primul pas către readucerea spațiului Schengen pe drumul cel bun”, a spus președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), relatează Antena 3.

Certificatul verde -digital intră în vigoare

În ceea ce privește vaccinurile, statele membre sunt obligate să le accepte pe cele autorizate de Agenția Europeană a Medicamentelor.(Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen).

numele: numele de familie și prenumele, în această ordine;

(b) data nașterii;

(c) boala sau agentul vizat;

(d) vaccin/profilaxie;

(e) produsul medical administrat la vaccinare;

(f) deținătorul autorizației de introducere pe piață a vaccinului sau producătorul vaccinului;

(g) numărul de vaccinuri/doze administrate din schema de vaccinare;

(h) data vaccinării, cu indicarea datei ultimei doze administrate;

(i) statul membru de vaccinare;

(j) emitentul adeverinței;

(k) un identificator unic al adeverinței

Despre acestea, oficialii UE spun că nu afectează dreptul la viață privată, mai ales că este vorba despre un consimțământ. Existența datelor sunt în baza acordului de vaccinare.

În România, opiniile privind certificatul verde digital sunt împărțite. Unii dintre români înțeleg despre ce este vorba și îl consideră util, alții îl contestă, deoarece ar încălca drepturile omului. Cristian Terheș, unul dintre eurodeputații Români este unul dintre cei mai vehemenți critici ai certificatului digital.

El s-a adresat CEDO, dar nu a avut câștig de cauză.