Certificatul UE Covid-19 va fi valabil un an de zile. În format digital sau pe hârtie, va atesta că o persoană s-a vaccinat împotriva COVID-19 are un test negativ de Covid sau a fost infectat cu acesta.

E oficial! Certificatul UE Covid-19, în vigoare

Propunerea legislativă privind cetăţenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi 31 abţineri. Propunerea privind resortisanţii ţărilor terţe a fost adoptată cu 540 de voturi „pentru”, 80 „împotrivă” şi 70 abţineri. Votul a avut loc ieri, 28 aprilie, iar rezultatele fiind anunţate astăzi, 29 aprilie. Acum, Consiliul și Parlamentul Europei vor trebui să cadă de acord cu privire la utilizarea acestuia.

Certificatul UE Covid-19 scapă turiștii de carantină sau alte teste, în funcție de cerințele fiecărui stat.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru administrare în UE de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson), susţin eurodeputaţii.

Certificatul nu ar încălca datele personale

Cea mai mare dezbatere  pe tema utilizării certificatului UE COVID-19 a fost legată de protecția datelor cu caracter personal. Parlamentarii susțin că nu se încalcă aceste date și nici nu este o discriminare. Ei susțin că dreptul la sănătate publică este superior celui la libera circulație a personelor.

„Trebuie să punem în aplicare certificatul UE Covid-19 pentru a restabili încrederea cetăţenilor în spaţiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să îşi coordoneze răspunsul în condiţii de siguranţă şi să asigure libera circulaţie a cetăţenilor în UE. Vaccinurile şi testele trebuie să fie accesibile şi gratuite pentru toţi cetăţenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricţii suplimentare odată ce certificatul este în vigoare”, a explicat Fernando López Aguila, președintele Comisiei pentru libertăţi civile.

Informația a fost așteptată cu sufletul la gură de persoanele care vor să se bucure de călătorii.