Vicepremierul Dan Barna a anunțat că în maxim două săptămâni va începe vaccinarea populației și în farmacii. Atlfe spus, numărul celor imunizați va crește considerabil.

„Chiar astăzi am vorbit cu colega mea Ioana Mihăilă să demareze demersurile pentru a avea o ordonanță și legislație pe ceea ce înseamnă și vaccinarea în farmacii.

Ar fi pasul următor, și mai important, pentru că bun, avem vaccinarea prin medicii de familie – e o linie, ne așteptăm să genereze niște rezultate bune. În măsura în care vom reuși, și sperăm că într-un termen cât mai scurt, poate în două săptămâni, trei săptămâni, vom reuși să avem vaccinarea și în farmacii”, a precizat Dan Barna pentru Digi24.ro.

Vaccinarea în farmacii, următorul obiectiv al autorităților

Barna a mai precizat că prin începerea vaccinării în farmacii, pragul de cinci milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie va fi atins.

,,De fapt, și farmacia e tot un fel de nucleu pentru comunitate. Fiecare farmacie are blocurile din jur sau străzile din jur și oamenii vin, vorbesc cu farmacista, deci în momentul în care ducem vaccinul și acolo, va crește din nou numărul de persoane. E o altă direcție pe care o avem în vedere”, a precizat Dan Barna, pentru sursa citată.

Vaccinarea va fi posibilă doar în farmaciile în care se putea administra și vaccinul antigripal până în prezent. Un angajat al farmaciei va fi cel care va vaccina doritorii.

Teste gratuite în farmacii

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a semnat luni, 10 mai, ordinul prin care farmaciile vor putea testa gratuit. Angajații vor volosi teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Testarea va fi gratuită în limita numărului de teste.

„Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România. În colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. Pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătăţii. Va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial”, a mai precizat ministrul Sănătății.