Mulți români au optat pentru achiziționarea unei mașini din Marea Britanie datorită prețului mai scăzut. Pentru a putea fi omologată mașina, șoferii trebuie să schimbe volanul pe partea stângă, iar schimbarea postului de conducere poate să ajungă de la 500 euro până la mii de euro, în funcție de modelul mașinii.

Șoferii care au înmatriculat deja mașinile aduse din Regatul Unit nu trebuie să repete procedura, dar, dacă vor face modificări importante înscrise în Cartea de Identintate a Vehiculului, pentru a fi omologată, conducătorii auto vor trebui să schimbe volanul pe partea stângă.

Ordinul ministrului Transporturilor nr.2.132./2005 precizează modul în care autovehiculele cu volan pe partea dreaptă introduse în România pot primi CIV. „Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE şi care nu au suferit modificări în raport cu configuraţia de înmatriculare iniţială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 şi M3, uşile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, arată ordinul ministrului Transporturilor.

 

Mutarea volanului pe partea stângă

Operațiunea de mutare a volanului pe partea stângă presupune scoaterea motorului, ca să fie loc suficient, se vor modifica complet ștergătoarele, iar prețul pentru o astfel de ,,transformare” poate ajunge până la mii de euro. Chiar dacă modificarea volanului pe partea stângă aduce un plus de siguranță, șoferii trebuie să fie precauți. Unele modificări pot fi făcute necorespunzător și pot aduce un plus de risc pe șosele.

„Cel mai rău este la depășiri, pentru că nu poți, din partea dreaptă, să vezi ce vine din stânga. Astea-s bune în Anglia, dar la noi ar fi bine să circulăm așa cum se circulă”, spune un șofer. Şoferii care au maşină din Regatul Unit al Marii Britanii au la dispoziție 90 de zile pentru a intra în legalitate și să o înmatriculeze.

Mașinile cu volan pe dreapta aduse din Cipru și Malta

Proprietarii de mașini aduse din Cipru și Malta iși vor putea omologa autovehiculele în continuare în România, fără a fi modificate, deoarece cele două țări sunt membre ale Uniunii Europene.

Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc  mașini cu volanul pe partea dreaptă fac accidente de circulaţie.