Pentru început, la vaccinare se pot programa cadrele medicale și lucrătorii din domeniile sociale. „Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.”, anunță Comitetul național privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Românii ce doresc să-și facă programare pentru vaccinarea impotriva coronavirus trebuie să-și facă un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. Ei vor avea acces la datele la care vor fi efectuate prima administrație și cea de-a doua doză. Pentru accesul în centrul de vaccinare la data planificată, cel ce s-a înscris online va trebui să prezinte un document ce este generat în momentul programării.  Validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza buletinului.

Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a.”, se arată într-un comunicat de presă.

În prima fază se pot programa pentru vaccin persoanele din spitale, personalul auxiliar, administrativ, securitate și pază. De asemenea, prioritate are personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU.

Din prima etapă de vaccinare mai fac parte și personalul din laboratoare, farmacii, personalul din medicina primară, personalul din serviciile stomatologice, medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical, paramedici și alți voluntari ce își desfășoară activitatea în unități sanitare, personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică, personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare și personalul din centrele de dializă și transfuzii.