Sistemul de returnare a ambalajelor de băuturi este menit să contribuie la țina de reciclare a României. Costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri. Suma va putea fi recuperată la returnare.

Consumatorii de produse ambalate în sticle PET pot să-și recupereze garanția dacă aduc ambalajul înapoi. Fiecare produs de sticlă sau aluminiu va avea un cod de bare special pentru identificarea lui dacă provine din sistemul de garantare- returnare.

50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri 

50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare.

Aceste ambalaje devin materii prime care intră în economia circulară și nu mai risipim energie, materie primă și nu producem deșeu, ci reciclăm. Din deșeurile care vin din gospodării, 90% ar trebui să ajungă la reciclare și 10% la gropile de gunoi. În România, astăzi, este invers.

Sistemul de garanție pornește în momentul în care producătorul pune pe piață un produs ambalat. Acel producător va introduce la nivelul produsului această garanție. 

70% din comerțul național se desfășoară în zona rurală

Barna Tanczos a mai declarat pentru Digi24 că aproape 70% din comerțul național se desfășoară în zona rurală.

 (..) acolo în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția. De asemenea, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu. Ele vor fi colectate de un sistem național de logistică.  Vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare. Ambalajele pot fi predate la orice magazin, la orice punct de colectare. Sticlele trebuie să fie golite de conținut”, a explicat Ministrul Mediului.

Produsele acceptate în sistemul de garanție

Ministrul a precizat că băuturile alcoolice, berea, sucurile, apa și uleiul se numără printre produsele ce sunt acceptate în sistemul de garanție. Ambalajele care sunt produse lactate nu vor face parte din sistem deoarece prezintă un risc pentru siguranța alimentară.

„Sticla nu se spală, se golește. Nu este obligatoriu să aibă capac, însă trebuie să aibă acea etichetă specială și acel cod de bare”, a adăugat el

Fiecare produs poate fi dus înapoi în timp de 24 de luni. În cazul în care PET-urile nu au fost aduse în acel interval, ele vor fi eliminate din sistemul informatic și trebuie duse la un colector.

Producătorii autohtoni vor fi obligați prin lege, pentru că el este cel care pune pe piață ambalajul, un potențial deșeu. Obligația de recuperare a ambalajului este al producătorului.

Sistemul de garanție-returnare va fi lansat pe 1 aprilie 2022

Ministrul Mediului a precizat că în primul an ,,ar trebui să atingem un obiectiv de 70%”, iar în trei ani de zile ,,ținta este de 90%”.

Până atunci, după apariția Hotărârii de Guvern, va trebui să se facă investițiile pentru cumpărarea acelor automate. Totodată, pentru sistemul de logistică și cel informatic.  Sistemul va urmări fiecare lot de produs pe circuit și pentru a realiza cele cinci puncte de selectare și sortare la nivel național”, a afirmat Tanczos.