Portalul UE de verificare a pașapoartelor COVID, creat în două luni, asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor, garantând astfel autenticitatea documentelor. În timpul procesului de verificare nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal,  spun oficialii CE.

Deja șapte state eliberază pașaportul COVID. Acestea sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Poloniaau decis să se conecteze chiar de marți la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE. Alte țări au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări, se mai arată în comunicat.

E oficial! Certificatul COVID, în vigoare

Certificatul COVID oferă posibilitatea de a călători în condiții de siguranță în această vară. Acesta este gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. Este disponibil în format digital sau pe hârtie. Documentul va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

Care sunt următorii pași

Acordul politic al statelor membre din 20 mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și Consiliul European. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie.   Statele membre care au nevoie de mai mult timp prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor. Totodată, Comisia va continua să ofere sprijin tehnic și financiar statelor membre pentru a se conecta la portal, se arată în comunicarea UE.

În țara noastră s-au făcut verificări pentru inteerconectarea sistemelor informatice în Letonia, Portugalia și Polonia și au trecut cu bine primul test. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a explicat ce cuprinde și cum se realizează verificarea pentru emiterea documentului.

Certificatul conține un cod QR cu datele individuale, nume, prenume, data nașterii și datele medicale esențiale, semnate digital. Certificatul va putea fi utilizat la trecerea frontierei, însoțite de actul de identitate.