Conform vicepreședintelui CE, Margaritis Schinas, certificatul verde de vaccinare va fi gata pe 19 mai. Comisia Europeană își dorește ca certificatul verde să fie gata până în acea dată deoarece se va desfășura la Madrid, târgul de turism FITUR-2021.

Comisia Europeană a declarat că nu mai poate să piardă încă o vară datorită pandemiei de COVID-19. Apariția vaccinurilor și imunizarea în masă a populației reprezintă o gură de aer pentru turismul mondial.

Certificatul va permite o mobilitate mai bună între statele membre Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19.

Certificatul verde de vaccinare va fi introdus pe 19 mai

Margaritis Schinas a avut o întâlnire oficială cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili. Cei doi demnitari au discutat grăbirea introducerii certificatului, relatează EFE.

„Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european la o conferinţă de presă.

„Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a mai adăugat el.

Certificatul va permite cetățenilor UE să călătorească mai ușor

Consiliul UE și Parlamentul Europeană lucrează la definitivarea detaliilor privind certificatul. De asmenea, Comisia Europeană încearcă o coordonare cu mai multe țări pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor.

Documentul electronic va arăta dacă titularul a fost sau nu vaccinat împotriva noului coronavirus. De asemenea, certificatul va arăta dacă a fot testat negativ pentru virus înaintea călătoriei și dacă a trecut printr-o infecție cu noul coronavirus.

„Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a spus marţi, vicepreşedintele Comisiei Europene. El este  de părere că  până pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, aşadar „o dată foarte importantă pentru Europa”, circa 70% din populaţia Uniunii Europene va fi vaccinată anti-COVID-19.