Vacanța românilor va fi fără certificat verde digital, a anunțat premierul României, Florin Cîțu.

„În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde.  Românii vor merge în vacanţă fără. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vor respecta.  Dar, fără certificat verde.

Începe sezonul de vară. Aş vrea să avem o vacanţă mult mai bună ca anul trecut şi mai sigură şi ne vom asigura (de acest lucru – n.r.) prin măsurile pe care le vom lua şi pe care sunt sigur că şi cei care sunt în industria turismului, în special, le vor respecta anul acesta”,  a declarat Florin Cîțu, citat de Agerpres.

În vacanță fără certificat verde

Guvernul Cîțu susține că ne putem aștepta la măsuri de relaxare, după data de 1 iunie. România va primi alte doze de vaccin și se așteaptă dublarea capacității de vaccinare.

În prezent, aproape două milioane de persoane s-au vaccinat anti- Covid.

Certificatul verde digital, controversat

Mai mulți europarlamentari români, printre care și Cristian Terheș, s-au opus certificatului verde digital. Ei susțin că se stochează date personale în mod nejustificat și se va produce o discriminare, mai ales că vaccinarea este voluntară.

Citește ce condiții de vacanță impune Grecia

“Am spus că am votat împotriva intrării în procedura de urgență a regulamentului privind instituirea la nivelul UE a “pașaportului/certificatului verde digital” deoarece crează premizele unei supravegheri în masă a populației cu vădite efecte negative în încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale.

În documentele Comisiei Europene se spune că acest certificat va “facilita libera circulație” în UE, ceea ce e aberant. Nu o va facilita, ci o va condiționa, astfel că “libera circulatie” dintr-un drept devine un privilegiu” , a explicat europarlamentarul, pe contul personal de Facebook.