Conform unui raport CNN, pandemia de COVID-19 va avea un impact major asupra societăților din întreaga lume.

„Criza economică provocată de pandemie va crea sau agrava instabilitatea în mai multe țări, pe măsură ce oamenii devin tot mai disperați în fața unor presiuni interconectate, de la recesiune economică la pierderea locurilor de muncă și întreruperea lanțurilor de aprovizionare”, avertizează raportul.

Cu alte cuvinte, lumea pe care o cunoaștem noi va fi expusă la conflicte interne și numeroase migrații transfrontaliere. Totodată, posibilitatea prăbușirii guvernelor reprezintă o altă problemă cu care umanitatea se va confrunta în anii următori.

De asemenea, lipsa de alimente și accesul neuniform la tratamente sunt viitoare efecte ale pandemiei. Totodată, virusul va remodela calculele de securitate al unor țări precum Rusia și China. Ambele țări încearcă să obțină un avantaj prin diplomația vaccinului.

De altfel, raportul avertizează că lumea nu poate răsufla ușurată, în ciuda progreselor rapide în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Virusul va rămâne o amenințare „pentru populațiile din întreaga lume până când vaccinurile și tratamentele vor fi distribuite pe scară largă”, avertizează raportul.

COVID-19 va rămâne o problemă și în anii următori

Turismul, domeniul cel mai greu afectat de pandemie, încearcă să-și revină, treptat. UE va introduce  certificatul verde, iar China deja a pus în folosință un ,,pașaport COVID” pentru cetățeni.

„Statele Unite și lumea vor rămâne vulnerabile la următoarea pandemie de gripă sau la răspândirea pe scară largă a unei boli contagioase care ar putea duce la rate mari de deces”, se mai precizează în raport.

Societatea a fost divizată, de asemenea, între persoanele care se vaccinează și cele care se arată împotriva imunizării. Majoritatea țărilor din fostul bloc sovietic au întâmpinat numeroase probleme privind imunizarea. Lipsa unei strategii bine puse la punct privind vaccinarea și numeroasele conspirații îngreunează procesul de imunizare a populației, iar guvernele se confruntă cu tot mai multe voci ce susțin că toată pandemia de COVID-19 nu reprezintă altceva decât o mare mascaradă.