A intervenit în conflictele interetnice de la Târgu Mureș din calitatea de șef al Cercetării (informațiilor) Diviziei 57 Tancuri.

Ulterior, a devenit comandant de corp de armată și șef al Marelui Stat-Major. Astfel, a reușit să contribuie la profesionalizarea armatei române, încât să ajungă la standardele NATO.

Mircea Chelaru a suferit arsuri de gradul 2 la și a fost rănit, în primele momente ale ciocnirilor violente dintre români și maghiari.

A  dezvăluit cum s-a trezit singur în mijlocul unui adevărat război intertetnic. Cu greu a reușit să restabilească ordinea în Târgu Mureș.

Devine director SRI și este lăsat fără sprijin

Din calitatea de director al Serviciului Român de Informații(SRI) -Diviziunea III reușește să intre în posesia unor informații valoroase despre pregătirea atacurilor asupra statului nostry. Chelaru raportează tot primului ministru, însă, nu primește un spirjin efectiv.

Conflictele intertenice de la Târgu Mureș din 1990 au impact și astăzi.

În cartea-document „Zori însângerate”,  scrisă de col. SRI (r) Tudor Păcuraru și conf. univ. dr. Florian Bichir , sunt mărturii cutremurătoare.

Volumul expune secretele dosarelor CNSAS cu privire la conflictele interetnice petrecute în România, în perioada 1989-1990.

Evenimentele s-au derulat  sub egida Planul „VIRRADAT” \ „AURORA ZORILOR”. Acesta a fost conceput de mințile liderilor de la Budapesta, școlite în „universitățile kominterniste, KGB-iste și GRU-iste” de la Moscova.

În ciuda unor probleme la difuzare, chiar și în sudul țării, nu doar în Transilvania, se găsește la punctele de difuzare a presei. Tirajul a fost suplimentat, fiind o cerere foarte mare.

Poate fi comandă on-line, simplu. Cu un singur click, aveți control direct asupra comenzii. Accesând www.agoramag.ro,  urmăriți constant comanda.

În  prefața volumului-document, este menționat motto-ul  ar fi foarte folositoare o abordare istorică și nu polemică despre ce s-a întâmplat la Târgu-Mureș, în martie 1990(Larry L. Watts)

Istoricii consideră că trebuie cunoscute din plin conflictele interetnice, pentru ca astăzi să se vorbească despre armonizarea acestor relații.