Chiar dacă deciziile judecătoreștie nu sunt, de regulă, supuse interpretărilor publice, juriștii analizează diverse cazuri și sesisează discrepanțe dintre soluțiile unor instanțe și recomandările CEDO privind încălcarea drepturilor omului.

Fosta politiciană a primit, marți, 2 martie, o decizie de condamnare la închisoare cu executare, într-un dosar deschis de DNA, în 2009, pentru finanțarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 2009.

În concret, Udrea a fost acuzată de luare de mită, spălare de bani. Magistrații au calculat pedepsele și au decis să o execute pe cea mai grea, respectiv 8 ani cu închisoare.

Aceasta nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Elena Udrea, șocată după condamnare. Ce spune despre Kovesi

După decizia magistraților, aceasta a declarat că este o răzbunare politică, iar o condamnare la 8 ani cu executare ar fi justificată pentru infracțiuni grave, cu violență.

Citește aici ce spun judecătorii despre anchetele DNA

„Povestea a început în 2014. Fostul președinte nu a fost acuzat de nimic. Cum ar putea să iasă Traian Băsescu public, pentru o reacție? Vorbim despre funcționarea Justiției? Să spună că e o aberație ce se întâmplă familiei mele? Elenei Udrea? Este vorba despre judecători. Nu mai sunt în funcție oamenii puși de Traian Băsescu. Habar nu am ce metodă e asta de-a te răzbuni cu președintele prin familie și apropiați.

Dacă se dau ordine, vreau să știu cine dă ordine în Justiție. Habar nu am. Pot doar să speculez că această judecătoare nu a luat decizia de capul ei. Pot să speculez. Dacă mai există ca pe vremuri când se luau decizii pe bază de bilețele, vreau să știu dacă se mai întâmplă așa ceva. Nu știu cine ar putea să dea ordine împotriva mea.

Doamna Kovesi nu uită și nu iartă. Acești procurori care mi-au făcut mie dosar sunt luați la Bruxelles de doamna Kovesi. Cred că mai are putere și influență în Justiția din România. a declarat Elena Udrea pentru Antena3