Copiii sunt supărați, deoarece nu mai au ce ajunge la școală, din cauza unei ordonanțe care blochează transportul interjudețean.

După ce au acasă aproape un an de zile din cauza pandemiei, la reluarea cursurilor nu au cu ce se deplasa.

Asociațiile elevilor explică cum neglijența autorităților a condus la blocarea transportului elevilor.

Elevii amenință Guvernul Cîțu cu plângeri penale

„Conform Legii nr. 226/2020, elevii beneficiază de gratuitate la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic.  La acest moment,  nu se aplică  decât pentru transportul local şi cel feroviar. Problema semnalată de elevi pune accentul pe transportul judeţean şi pe faptul că în bugetul de stat ar fi trebuit să existe bani destinaţi transportului elevilor. Mai exact, Consiliile judeţene din ţară ar fi trebuit să primească finanţare de la stat pentru a asigura facilităţile pentru elevi.  Transportul judeţean rutier fiind principala modalitate prin care elevii din România fac naveta zilnic, pentru a avea parte de o educaţie de calitate”, transmit asociațiile de elevi, citate de Agerpres.

La Hunedoara, situația e cruntă

În comuna Vărmaga, județul Hunedoara, elevii au cerut deja ajutor autorităților.  Consiliul Județean a precizat că va găsi o sursă de finanțare pentru transportul elevilor.

„Este obligația noastră morală să nu lăsăm acești copii fără transport. Trecem printr-o perioadă dificilă. Copiii au fost nevoiți să învețe de acasă, școlile fiind închise din cauza pandemiei. Acum, când cursurile s-au reluat în forma lor clasică, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru ne asigura că elevii au acces la educație, așa cum este firesc”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Printr-un asemenea blocaj, rata abandonului școlar va crește.  Un raport al Ministerului Educației arată  cel mai mare absenteism școlar din ultimii 30 de ani.

Sute de copii din toată țara riscă să nu încheie anul școlar.  deoarece nu au avut dispozitive de conectare la școala on-line în timpul pandemiei.