Caz scandalos în Maramureș, după ce o şcoală postliceală sanitară din Baia Mare își obligă elevii să se vaccineze. Ei au primit un e-mail prin care erau informați despre obligativitatea vaccinării.  În caz contrar, nu-și puteau îndeplini orele de practică.

Se pare că elevii au fost informaţi personal, prin intermediul unui   e-mail în care se specula că dacă nu se vaccinează împotriva COVID-19, nu vor putea intra în spitalele din judeţ pentru a face practică.

Principala vinovată, secretara

Fiind întrebată, Mioara Tănase,  directoarea unităţii de învăţământ, a confirmat existenţa documentului. Cu toate că actul oficial îi poartă numele și semnătura, directoarea aruncă vina pe secretară.

Elevii au primit mailul cu obligativitatea vaccinării în urmă cu o săptămână. Revoltaţi, aceştia au cerut explicaţii.

O elevă spunea: „Am fost puţin sceptică în privinţa mail-ului. Nu mi s-a părut normal să fim condiţionaţi să ne vaccinăm.”

Daniel Michi, reprezentantul studenţilor medicinişti, a comentat incidentul:

 „Erau efectiv constrânşi, adică şantajaţi. Poate cineva este alergic şi nu oricine poate să facă vaccinul. Fiecare imunizare contează, dar asta nu trebuie să fie obligatorie.”

Conform publicației „eMaramureș”, directoarea școlii sanitare recunoaşte existenţa documentului, pe care l-a și semnat. Însă invocă neatenția în momentul semnării, deoarece susține că nu l-a redactat ea și dă vina pe secretară.

Mioara Tănase a declarat:

 „Mailul s-a transmis de la secretariat. Din exces de zel, a fost introdus şi acel alineat. Am revenit şi  am transmis tuturor elevilor şi profesorilor faptul că vaccinarea nu este obligatorie. Merge la vaccin cine vrea.”

Însă elevii o contrazic în ceea ce privește anunțul ulterior

Un elev a precizat: „Ştiau doar colegii care au sunat să întrebe dacă este o obligativitate sau nu, pentru că nu s-a revenit asupra mail-ului.”

Rareş Pop, director DSP Maramureş, a declarat: “Este absolut răspunderea dânsei. Ea a decis ca aşa să scrie mailul, dar consider că nu a făcut un lucru bun.”

Doar după ce jurnaliştii au cerut o serie explicaţii, situaţia a ajuns şi în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Anca Minodora Costin Hendea, inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Județean Maramureş, a declarat:

 „Nu cred că e cazul să începem cu sancţiunile, ci cu dialogul. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat şi trebuie să le dăm o şansă şi elevilor şi profesorilor şi de acolo şi din celălalte şcoli din Maramureş să se vaccineze, dar decizia le aparţine.”