ACTUALIZARE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că proiectele de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor vor fi trimise la Comisia de statut pentru raport.

Liderii coaliției au amânat, din nou, demersul de modificare a statutului deputaților și senatorilor din motive procedurale. Conform Digi24, coaliția de guvernare a anunțat că miercuri vor fi eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Vicepremierul, Dan Barna, a anunțat luni, 15 februarie, că la ședința de miercuri va fi inclusă pe ordinea de zi inițiativa de eliminare a pensiilor speciale.

„Miercuri când va fi o ședință de plen reunit să avem pe ordinea de zi și să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un prim pas pe care îl vom duce la îndeplinire”, a declarat liderul USR PLUS.

În așteptarea avizelor

Marți dimineață, la ședința Birourilor Permanente Reunite, Parlamentul a decis trimiterea la comisie a inițiativei, în vederea acordării avizelor necesare și îndeplinirea pașilor procedurali. Eliminarea pensiilor speciale ar urma să fie adoptată săptămâna viitoare.

„Am decis să se constituie mâine comisia de statut, se trimit proiectele cu termen de raport o săptămână și vor fi introduse la vot în plenul reunit săptămâna viitoare”, susțin surse din coaliție de guvernare.

Partidul Social Democrat a solicitat organizarea unui plen reunit în vederea eliminării pensiilor speciale, dar propunerea lor a fost respinsă.

Câte pensii speciale sunt în România

În România, anul trecut beneficiau de pensii de serviciu 9.528 de persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice. Cei mai mulţi dintre cei care primesc pensii de serviciu – 4.088 – sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat că în momentul de față, la nivel național, există aproape 5 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei. Numărul celor care au o pensie specială se ridică la aproape 10.000 de persoane.

,,În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva la 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 1.500 de lei, şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii. Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a subliniat Turcan, potrivit Agerpres.