Ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat în legătură cu eliminarea pensiilor speciale:

„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva.”

Ministrul Muncii a declarat că deține soluția eliminării pensiilor speciale și o va ”pune pe masă”:

”Am identificat o soluţie, dar e un angajament pe care îl fac că nu voi vorbi despre acest lucru decât în momentul în care noi vom fi siguri că este varianta constituţională.

Este o realitate a României şi această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit. Ne arată lumea cu degetul şi sunt oameni care mor şi speră totuşi să fi ajuns la o pensie care să reflecte şi contributivitatea şi echitatea în societatea românească.

Căutăm o soluție și, în momentul de față, nu am convingerea că nu o să avem blocaj la CCR. Aș vrea să găsim o variantă care să reglemeteze lucrurile în viitor, după care să găsim o soluție pentru cei care au ieșit deja în pensie.”

Alin Ignat, secretar de stat în Ministerul Muncii, spune că  orice inițiativă legislativă pentru eliminarea pensiilor speciale această temă se va lovi de controlul Curții Constituționale, iar eșecul este garantat de 9 beneficiari ai unor astfel de pensii.

”O spun direct, eliminarea pensiilor speciale este legată de reforma CCR și de schimbarea modului de desemnare a celor 9 judecători constituționali. Unii din cei care ocupă astăzi aceste poziții sunt foști politicieni de carieră și e limpede că obiectivitatea își găsește greu locul în astfel de cazuri.

E important de spus, totuși, că în mai toate statele lumii, fie că vorbim de UE sau SUA, numirile la instanța constituțională se fac oarecum similar, de către Parlament și/sau Președinte, dar există și aspecte care diferă.”

Alin Ignat crede că soluția ar fi schimbarea modului în care sunt numiți judecătorii de la Curtea Constituțională, mai ales prin depolitizarea acestor funcții.

”Cred că e obligatoriu să analizăm o serie de variante și dau doar câteva exemple: numirea de către Camera Deputaților și Senat să se facă printr-o majoritate de 2 treimi și nu una simplă, asigurarea unui rol hotărâtor al Consiliului Superior al Magistraturii în acest proces sau chiar impunerea condiției de a nu fi fost membru al unui partid politic pentru candidații care doresc să ocupe un loc de judecător constituțional.

Scopul este să reducem, pe cât posibil, politizarea acestor funcții, asigurând un grad mai ridicat de profesionalism, obiectivitate și echidistanță în activitatea CCR,” a mai precizat secretarul de stat.