Coaliția de guvernare a decis, printr-o Ordonanță de Urgență, că nu va elimina sporurile, înaintea adoptării bugetului. Oricum, liderii coaliției de la guvernare se feresc să-și asume public o decizie privind eliminarea sporurilor.

Potrivit Digi24, Florin Cîțu a vorbit despre reformele referitoare la eliminarea sporurilor bugetarilor care nu sunt justificate de performanță. Prim-ministrul a susținut faptul că nu este de acord cu aceste sporuri, iar pentru a face o reformă e complicat.

„Am venit public si am spus că nu susținem acele sporuri care sunt date pe tot felul de criterii, dar niciunul pe criterii de performanță. Știu că există un risc politic pentru premierul care își asumă așa ceva.

Știu că în acest moment, foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reformă e complicat, e nevoie de asumare și nu vrea nimeni să își asume acest lucru”, a declarat Florin Cîțu.

Prim-ministru a declarat că-și asumă toată responsabilitatea

Conform sursei citate, Cîțu a spus că-și asumă toate riscurile politice privind eliminarea sporurilor bugetarilor. Liderii coaliției de guvernare refuză să-și exprime o poziție clară privind acest subiect ,,cald”.

 ,,Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, char dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un Congres. Îmi asum acest risc și mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să îl plătesc în acel Congres, pentru orice funcție aș candida”, a declarat sâmbătă premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu insistă pentru reducerea indemnizației de hrană pentru bugetari, cât și pentru tăierea mai multor sporuri pe care le consideră nejustificate. Modificările propuse de către șeful Executivului ar putea fi făcute prin amendamente. Acest lucru ar fi posibil doar după ce Lega bugetului va ajunge în Parlament.

Liderii coaliției bat pasul pe loc

Mai multe voci din coaliția de guvernare susțin că au nevoie de o analiză mai amănunțită și amână eliminarea sporurilor până la modificarea Legii salarizării.

Președintele PNL, Ludovic Orban, e de părere că trebuie să existe unele sporuri bine justificate.

„E preferabil în Parlament să fie un număr minim de amendamente, care să nu afecteze gândirea bugetară. Eu sunt pentru existența unor sporuri care să fie bine justificate, este o analiză”, a spus președintele PNL.

Dan Barna, copreședintele USR-PLUS a fost evaziv în declarații și a spus că decizia legată de sporuri va avea loc în Parlament.

 „Discuția legată de sporuri va avea loc în Parlament, la legea salarizarii, vom vedea care va fi decizia Parlamentului”, a spus copreședintele USR-PLUS.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat că, până când vor avea loc dezbateri legate de eliminarea sporurilor, în 2021, acestea vor rămâne în interiorul salariului.

,,Vom face în 2021 o analiză a tuturor sporurilor şi o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută. Până când nu discutăm în coaliție, mai mult nu pot să vă spun. În 2021, aşa cum am promis, salariile nu vor fi mai mici, veniturile nu vor fi mai mici în sectorul bugetar, vor fi exact la nivelul anului 2020, luna decembrie”, a declarat, la rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Miercuri ar urma si fie adoptat bugetul pentru 2021 în ședința de Guvern, iar apoi trimis Parlamentului. Chiar dacă coaliția de guvernare are majoritate pentru a adopta toate modificările pe care și le doresc, rămâne de văzut dacă se va ajunge la un consens comun privind eliminarea sporurilor bugetarilor sau nu.