Mai multe declarații controversate de la un înalt ofical EMA a pus lumea medicală pe jar. Vaccinul AstraZeneca ar trebui retras de pe piață, atâta timp cât există alte vaccinuri.

De asemenea, Marco Cavaleri, responsabil cu strategia vaccinării la EMA, a mai precizat că vaccinul de la Johnson & Johnson ar trebui folosit doar pentru persoanele de peste 60 de ani.

La nivelul Uniunii Europene au fost autorizat două vaccinuri ARN mesage, cel de la Pfizer și Moderna.

Când va fi retras vaccinul AstraZeneca de pe piață

Prima țară care a restrâns utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele de 60 de ani a fost Italia. Doctorul Cavaleri a declarat că ar interzice în totalitate folosirea vaccinului, la toate grupele de vârstă.

,,Este o opţiune pe care multe ţări, ca Franţa şi Germania, o au în vedere în situaţia disponibilităţii sporite a vaccinurilor cu ARN mesager.

Totuşi, incidentele au fost foarte rare şi au apărut după prima doză. Este adevărat că sunt mai puţine date privind a doua doză, dar în Regatul Unit (programul de vaccinare) merge bine. La tineri, riscul de maladie scade şi mesajul pentru ei este să utilizeze de preferinţă vaccinurile cu ARN mesager, dar alegerea este lăsată la latitudinea fiecărui stat”, a adăugat el, relatează capital.ro.

Totodată, vaccinul produs de Johnson & Johnson, cu doar o singură administrare, prezintă mai puține probleme ca și AstraZeneca.

“Cu o singură doză, el este util pentru anumite categorii dificil de atins, dar rămâne un vaccin cu adenovirus şi este preferabil să fie rezervat pentru cei de peste 60 de ani”, a mai precizat Cavaleri.

Atât serul produs de AstraZeneca, cât și cel de la Johnson & Johnson folosesc drept suport un tip de virus foarte curent numit adenovirus.

Ele utilizează drept suport un alt virus modificat pentru a transporta informațiile genetice în organism, în vederea combaterii COVID-19.