Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat vineri, potrivit AFP, că Vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19 nu are legătură cu decesele post-vaccinare semnalate şi nu prezintă niciun efect secundar nou, informează Agerpres.

În urma unui comunicat a autorității europene de reglementare în domeniul medicamentelor s-a stabilit că, în urma examinării deceselor înregistrate de la debutul campaniei de vaccinare, datele nu arată o legătură între vaccinare cu Comirnaty şi că aceste cazuri nu ridică probleme de siguranţă”.

EMA a ajuns la concluzia că datele ,, ”sunt conforme cu profilul de securitate cunoscut al vaccinului şi că nu a fost identificat niciun alt nou efect secundar”.

Efect secundar cunoscut

Agenția care are sediul la Amsterdam a mai precizat că semnalările ocazionale de reacții alergice grave nu depășesc ce se descoperise,până acum, referitor la efectele secundare cunoscute.

”Avantajele Comirnaty în prevenţia COVID-19 continuă să prevaleze asupra tuturor riscurilor şi nu există nicio schimbare de recomandare în ceea ce priveşte utilizarea acestui vaccin”, a precizat EMA.

Până în prezent, Uniunea Europeană a autorizat vaccinurile produse de compania Pfizer/BioNTech și Moderna.

Vineri, 29 ianuarie, Agenția Europeană pentru Medicamente urmează să-și dea verdictul referitor la un al treilea vaccin. Mai exact, vaccinul produs de AstraZeneca în colaborare cu Unversitatea Oxford.

Decese înregistrate după vaccinare

În mai multe țări din Europa, printre care Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia, s-au înregistrat decese neașteptate în rândul persoanelor care s-au vaccinat cu serul produs de compania Pfizer/BioNTech. În urma verificărilor, nu s-a stabilit nicio legătură directă cu vaccinul.

În Norvegia, de la începerea vaccinării cu serul produs de compania Pfizer/BioNTech, un număr de 33 de persoane în vârstă au murit după ce li s-a fost administrată prima doză de vaccin. Autoritățile de la Oslo au recomandat medicilor norvegieni să ia în considerare, înainte de a face vaccinul, starea de sănătate a pacienților în vârstă.