Pe fondul crizei din Sănătate au avut loc mai multe reacții publice în contextul bugetului alocat de către guvernarea actuală Ministerului Sănătății. Emanuel Ungureanu dezminte afirmațiile referitoare la atribuirea unui buget mai redus față de execuția pe anul 2020. 

“Bugetul real al Ministerului Sănătății este în 2021 cu cca 750 milioane lei mai mare decât în 2020 (creștere de 7%) și cu 2,2 miliarde lei mai mare decât în 2019 (creștere de 24,3%). Deci, nu scade, crește!”, a subliniat Emanuel Ungureanu pentru EvZ. 

Care ar fi explicația?

Potrivit membrului Comisiei de Sănătate, “Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) este în fiecare an subvenționat atât pentru capitolul SĂNĂTATE (subvenții de echilibrare) cât și pentru capitolul de Asistență socială – concedii medicale și indemnizații (subvenții pentru acoperirea deficitului). Aceste subvenții se realizează de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătății. Aceste sume apar atât în bugetul de cheltuieli al Ministerului Sănătății, cât și în bugetul de venituri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ele nu trebuie adunate de două ori, întrucât sunt utilizate doar de către CNAS. Bugetul real de cheltuieli al MS este ceea ce rămâne după aceste transferuri către FNUASS.”

“Dacă în 2019, subvențiile FNUASS totalizau suma de 5.4 miliarde lei, în 2020 (an pandemic), pe fondul scăderii veniturilor FNUASS din contribuții – CASS (din cauza șomajului tehnic și a altor măsuri de sprijin), subvențiile au crescut până la circa 9 miliarde lei. Pentru 2021, guvernul estimează o revenire la normal a veniturilor din contribuții, astfel că prevede o scădere a subvențiilor la cca 6 miliarde de lei”, a conchis deputatul Emanuel Ungureanu. 

În contrast cu poziția deputatului USR, secretarul Comisiei de Sănătate, Patriciu Achimaș-Cadariu, a subliniat pentru EvZ că administrarea bugetului pentru anul 2021 relevă viziunea pur libertariană a politicienilor, cu care PSD nu rezonează. Citește mai multe AICI