Se știe că prima decizie de înlocuire a conducerii unui spital făcută de noul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a fost cea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. Acesta l-a demis pe managerul Petru Şuşcă, care ocupa această funcţie din octombrie 2013.

În ianuarie 2021, Petru Șușcă, director al spitalului, împreună cu membrii Consiliului de Administrație, erau schimbați printr-un ordin de ministru.

Decizia a venit ca urmare a unui raport  al Corpului de Control al Ministerului Sănătății făcut în urma sesizărilor sale. Șeful acestui corp era Constantin Dina, care este acum angajat pe funcția de consilier a lui Emanuel Ungureanu.

Critici la adresa lui Petru Șușcă

Fostul manager al SJU Cluj, Petru Şuşcă, a fost criticat dur în repetate rânduri de către deputatul Emanuel Ungureanu, care a şi făcut mai multe sesizări pe numele directorului, concretizate în trei rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. „Unul dintre cei mai toxici manageri din sistemul sanitar”, după cum îl caracteriza deputatul Emanuel Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a fost deputat de Cluj, dar în 2020, în cadrul Convenției județene Cluj, delegații USR-PLUS l-au scos pe Ungureanu în afara locurilor eligibile. Cei mai mulți delegați clujeni nu l-au susținut pe Ungureanu, fiind nemulțumiți de comportamentul deputatului. Se pare că, mai târziu, numele lui Emanuel Ungureanu a apărut pe primul loc al listei de deputați USR-PLUS de la Buzău astfel că, acum, acesta este deputat de Buzău.

Loredana Ungureanu, soția deputatului de Buzău, este medic primar dermatolog. Conform Gazetei de Cluj, ea încearcă de mai bine de opt ani să obțină integrarea clinică, la secția de profil a Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca. Nu este singurul medic în această situație; soția deputatului a dat spitalul în judecată în mai multe rânduri. Aceasta mai are procese și împotriva fostului director Șușcă.  Deputatul Ungureanu a fost acuzat în repetate rânduri că a încercat să își angajeze soția în cadrul instituției sanitare menționate, iar Șușcă ar fi refuzat acest lucru. Pe acest motiv, Ungureanu ar fi complotat la demiterea fostului director al spitalului.

Având în vedere aceste aspecte, „Gazeta de Cluj” a contactat părțile implicate pentru a-și exprima punctul de vedere.

Emanuel Ungureanu: “Nu am avut nici o legătură, niciodată, cu cariera profesională a soției mele.“

În schimb, Șușcă este de altă părere, afirmând că “din 2014 de când conduc acest spital cred că au fost mai mult de patru solicitări din partea doamnei Loredana Ungureanu de integrare clinică în spitalul de urgență. Soțul ei genera scandaluri în presă pe diverse motive legate de spital. Toate aceste încercări au început încă din anul 2014. Emanuel Ungureanu a încercat la toți miniștrii sănătății de la Sorin Pintea până la Victor Costache să mă schimbe“.

Într-o ședință a Consiliului de Administrație al spitalului de urgență clujean din 16 noiembrie 2020, după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, se cere comitetului director să înainteze în termen de 5 zile o informare scrisă privind situația reală a posturilor normate și vacante în statul de funcții al secției de Dermatovenerologie.

La nici o lună distanță, o nouă hotărâre a unui nou Consiliu de Administrație al spitalului este și mai imperativă: se va solicita secției Clinice Dermatovenerologie un punct de vedere privind situația integrărilor clinice și a reîntregirii cu normă întreagă. Consiliu de Administrație va discuta solicitările și răspunsul medicului șef de secție în cursul anului 2021, după încheierea lucrărilor de reabilitare a secției.

Deputatul Emanuel Ungureanu a transmit punctul său de vedere pentru Gazeta de Cluj:

 “Șușcă nu a fost demis de Vlad Voiculescu, i-a încetat mandatul interimar pe care-l avea, propunerea de demitere a fost făcută de Consiliul Administrativ al spitalului pe baza raportul Corpului de Control semnat și de domnul Dina, acesta a coordonat mai multe controale, au fost demiși mai mulți manageri și la Craiova, Târgu Jiu sau Iași, acesta activează cu mult timp înainte ca eu să intru în politică. La Cluj sunt rapoarte făcute și de alte persoane în afară de Dina, au fost făcute controale mixte și din partea Direcției de Sănătate Publică și din partea Corpului de Control”.

În ceea ce privește subiectul legat de soția sa, cum că Ungureanu ar încerca să influențeze integrarea clinică a acesteia, deputatul a transmis:

“repet, nu m-am implicat niciodată în cariera ei, este persoană fizică cu păreri și activități proprii, nu este o anexă, nu suntem un clan, a solicitat integrarea încă din 2013 și nu este singura în această situație, și ea are procese pe rol și câștigate cu Șușcă”. Deputatul a reconfirmat că Dina este angajat cu jumătate de normă la cabinetul său și că oferă consiliere cu privrire la legislația din domeniul sănătății. (…)”

Întrebat dacă va sesiza și în cazul actualului director Corpul de Control, Ungureanu a răspuns că, dacă nu se rezolvă problema spațiilor de la anatomie patologică, unde pacienții stau într-un beci, va face o sesizare.

La rândul ei, contactată de Gazeta de Cluj, dr. Loredana Ungureanu a arătat punctul ei de vedere cu privire la acestă situație:

“Nu există nicio legătură între cariera mea profesională și cariera politică a soțului meu. Cariera mea universitară a început cu mult înaintea carierei politice a acestuia(…). Am urmat pașii pe care îi urmează orice cadru didactic universitar într-o specialitate clinică, integrarea clinică fiind parte esențială a acestei cariere. Activitatea didactică în cadrul unei specialități clinice se desfășoară în cadrul spitalicesc și presupune contactul permanent cu pacienții. Importanța integrării clinice în activitatea didactică  este subliniată de faptul că nu sunt singura persoană din disciplină care a solicitat repetat integrarea, în condițiile vacantării prin pensionare sau demisie a unor posturi în cadrul Secției Dermatologie a SCJU.

Împreună cu mine au depus cereri de integrare alte trei colege care îndeplinesc criteriile legale. Mai mult, primele cereri de integrare pentru una dintre colege și pentru mine au fost depuse în anul 2013 de către Șefa Secției Dermatologie. Prin urmare orice asociere între cariera mea și a soțului meu este complet nefundamentată”, a declarat Loredana Ungureanu.

Contactat pentru a comenta noul statut al lui Constantin Dina, Petru Șușcă a transmis Gazetei de Cluj:

“Ce aș putea să spun, nu cunosc atribuțiile sau fișa postului domnului Dina ca să adaug ceva, mi se pare normal ca domnul Ungureanu să îl fi angajat, a venit de nenumărate ori la Spitalul de Urgență din Cluj, de șapte opt ori, el aproba controalele și rapoartele Corpului de Control, toată situația este cusută cu ață albă”.

Dar părerea lui Emanuel Ungureanu este exprimată și în postarea sa pe Facebook, din 9 ianuarie 2021:

„De ce credeți că mă atacă la Antena 3 fostul manager al Spitalului Județean Cluj, Petru Șușcă?

Simplu, știe că urmează să ajungem la contractele încheiate de Spitalul Județean Cluj sub semnătura lui în ultimii 7 ani.

Vom ajunge și la contractele de publicitate…

Și la proiectul pe fonduri europene Imogen.

Și nu în cele din urmă vom trimite documentele la procurorii anticorupție.

Mâine, vă povestesc cu documente și cum a fost demis, în luna iulie, timp de 3 ore Petrică Șușcă de către fostul ministru al Sănătății Tătaru și mai apoi a fost repus în funcție de mafia galbenă de la Cluj.

În rest, Șușcă este doar unul dintre managerii incompetenți despre care am vorbit fără pauză în ultimii ani și care au fost ținuți în brațe de partidele care au condus România timp de 30 de ani.

Interesant este că vechii pedeliști au început să-l atace pe premierul Câțu și pe noul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, în timpul guvernării PSD „băsiștii”au fost muți ca peștii…

E război, nu numai împotriva coronavirusului, ci unul mai aprig, împotriva unor structuri de tip mafiot care au jefuit România 30 de ani și au făcut praf sistemul sanitar.

Pentru cei cărora le este dor de managerul Șușcă îi invit să revadă filmarea realizată de mine cu șobolanii din Spitalul Județean Cluj, condus de Șușcă, Secția de Neurologie. Imaginile sunt din luna august 2020, într-o clădire ce se află la 400 de metri de Primăria Cluj-Napoca…”