Emil Boc a atras atenția lui Vlad Voiculescu asupra faptului că economia Clujului are de suferit de pe urma restricțiilor impuse. El a susținut că ar trebui să fie luate în considerare testele zilnice atunci când se calculează rata de incidență a cazurilor COVID-19

Primarul din Cluj-Napoca nu este mulțumit de deciziile celor de la București. Modul în care se ponderează rata de incidență cu numărul de teste COVID-19 nu este benefic pentru economia Clujului.

Pe zi, la Cluj-Napoca, sunt realizate în jur de 2.000 de teste. În alte localități din țară se prelucrează doar câteva zeci sau sute de teste.

„Aici e un paradox al Clujului, care ne afectează şi ne doare în fiecare zi. Pur şi simplu, corectitudinea de la nivel naţional omoară economia Clujului. Am ajuns cu cuţitul la os. Sunt atâtea domenii ale economiei locale puse la pământ. Totul se datorează faptului că nu se ponderează rata de incidenţă cu numărul de teste.

De asemenea, dăm o lovitură cruntă copiilor din a VIII-a și a XII-a. Copii din ani terminali, care nu pot să meargă la şcoală, şi viitorul lor este în joc”, a precizat Emil Boc.

Măsuri aplicate rigid

Emil Boc a mai vorbit despre măsurile pe care Ministrul Sănătății și Raed Arafat le aplică în mod uniform, fără a exista posibilitatea de a compara testele cu alte județe.

Acum am ajuns victimele propriului succes. Aici sunt oameni mai bine înstăriți financiar. Ei   își fac teste individual, ceea ce e corect. Dar să aplici uniform, mecanic, rigid măsurile, să nu compari numărul de testări cu alte județe este nedrept. Le-am spus ministrului Sănătății și domnului Arafat, și în public, și în privat. Cluj și Timișoara sunt puse pe butuci.

Noi testăm cât testează Bucureştiul. Nu e normal când ai atât de multe teste să aplici acelaşi şablon”, a spus Emil Boc, la un radio local.

În municipiul Cluj-Napoca, rata de incidență a cazurilor COVID-19 de săptămâna trecută a fost de 2,97 la mia de locuitori. Restaurantele au fost deschise doar pentru patru zile, deoarece rata a depășit, din nou, 3 la mia de locuitori.

Nemulțumirile din partea angajaților din HoReCa a atras atenția

Emil Boc a declarat că nu este de acord cu închiderea restaurantelor, în special după ce au deschis doar de patru zile. El susține că nu e o măsură fair play pentru economia orașului Cluj-Napoca.

Deci nu este fair play cu economia unui oraș această modalitate de raportare națională fără să țină cont de numărul de teste (…) Se pare că nu se dorește de la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să se pondereze cu numărul testelor această rată de incidență.  Ceea ce ar fi absolut normal. Una e să testezi sute/mii și alta e să testezi zeci/cel mult sute și să te raportezi la același criteriu – incidența la mia de locuitori”, a adăugat primarul.