Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a vaccinat luni, 12 aprilie 2021, cu vaccinul AstraZeneca, cea de-a doua doză. Primarul a declarat că totul a decurs normal.

„Azi m-am vaccinat cu a doua doză de vaccin AstraZeneca.

Totul a evoluat normal.

Mulțumiri speciale tuturor echipelor medicale care asigură procesul de vaccinare. Este un maraton și la sfârșitul acestuia vom fi cu TOȚII  câștigători.

Susțin procesul de vaccinare și consider că pe această cale vom învinge pandemia, iar viața noastră va reveni la normalitatea pe care am avut-o înainte de pandemie (sau cât mai aproape de acea normalitate).‟

Într-o intevenție telefonică la Digi24, Valeriu Gheorghiță a spus că proape 400.000 de români s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca. Niciunul dintre aceștia nu a suferit până acum tromboze, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (…) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Cred că este important, de asemenea, să înțelegem că frecvența evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăsește în populația generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulație venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvență ușor mai crescută față de ceea ce se regăsește în populația generală și oamenii, de fapt, trebuie să fie informați de acele semne de alarmă”, a explicat medicul.

Suspiciuni cu privire la vaccinul AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, face obiectul unor suspiciuni în mai multe ţări după înregistrarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge. În urma acestora, unele ţări au decis să nu administreze serul la persoanele sub o anumită vârstă.

Agenția Europeană a Medicamentului a făcut publică o listă cu semnele la care ar trebui să fie atenți cei imunizați cu vaccin AstraZeneca.

Persoanele vaccinate trebuie să ceară imediat ajutorul medicilor dacă au dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau vedere în ceață.

Sunt simptome ale unei reacții adverse petele mici apărute sub piele la locul injecției sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției.

Acestea ar putea fi semnele unei tromboze care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.